Edd, ami jó a szívnek!

Valóban nem mindegy, milyen a táplálkozásunk, ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget.

Nem véletlen: kiemelkedően sokan küzdenek hazánkban szívbetegséggel. A táplálkozással és a rendszeres mozgással megelőzhetőek lennének a problémák, ám sokan nincsenek is vele tisztában, mit kellene fogyasztaniuk – és hogyan – ahhoz, hogy táplálkozásuk szívbarátabb legyen.

Hazánkban sajnos, annak ellenére, hogy kezdenek teret hódítani az egészségesebb ételek és étrendek, ma is vezető halálok a szívbetegség, illetve érrendszeri betegség. Európában is az élen járunk e téren, amivel cseppet sem dicsekedhetünk.  A statisztikák szerint az összhalálozás több mint 50 százalékáért felelősek a szívbetegségek.

A táplálkozás átalakítása nem azt jelenti, hogy rengeteg dologról le kell mondanunk, amit szeretünk – van, amiről igen, de a hangsúly inkább azon van, hogy jól megtervezett, egészséges legyen a szívbarát étrend, emellett pedig ízletes. A lényeg a változatosság, kiegyensúlyozottság és mértékletesség. Fogyasszunk a szívre egészséges ételeket, a kínálatban egészen biztosan benne vannak olyan ételek, amiket szeretünk és életformánkba is beleillenek.

sziv69

Szervezetünknek nincs szüksége a túlzott táplálkozásra, a túlzott mértékben fogyasztott táplálékot elraktározza, és hízásnak indulunk. Ahhoz, hogy a szívbetegséget megelőzzük, meg kell szabadulnunk a pluszkilóktól – rendszeres testmozgással, alacsony kalória- és zsír tartalmú ételekkel -, valamint igyekeznünk kell olyan alapanyagból készült ételeket fogyasztani, melyek szívbarátak.

Mit együnk a szívünkért?

Talán mondani sem kell: melegen ajánlott minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása. Napi 40 dkg zöldség és gyümölcs véd a szívbetegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás ellen! Az úgynevezett mediterrán diéta is jelentős javulást jelenthet a táplálkozás terén: nagyobb mennyiségben tartalmaz egészséges, telítetlen zsírokat.

A tengeri halakban megtalálhatóak az igen előnyös omega-3 zsírsavak is, melyek gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik a szervezet immunrendszerének működését.

Csökkentsük a só-fogyasztásunkat, valamint az összes zsiradék-bevitelt! Főként a telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére ügyeljünk. Mindig reggelizzünk, és ne csak a táplálkozásra figyeljünk, hanem a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!

Teljes kiőrlésű gabona, zöldség és gyümölcs

A szívbetegség elkerülése érdekében fogyasszunk minél több, élelmi rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonafélét. Együnk fehér helyett barnakenyeret, magokkal dúsított péksüteményt!

Az élelmi rostok a vér koleszterin szintjét csökkentik. A gabona-rostok vagy élelmi rostok hatására a bélműködés rendszeres lesz, és elkerülhetjük a székrekedést.  A gabonafélék könnyen és jól felszívódó szénhidrátot, ezáltal jelentős energiát tartalmaznak, fehérjetartalmuk is jelentős. Kiváló vitamin- és más ásványi anyagforrások: van bennük E-, B1-, B2-, B6-vitamin, kálium, magnézium és kalcium is.

A zöldség-főzelék, és gyümölcsfélék esetében fontos kiemelni az élelmi rost-, főleg pektin-tartalmat. Táplálkozásunk a segítségükkel nem lesz hizlaló, hiszen energiatartalmuk kicsi. A pektin gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetbe. Csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, valamint felveszi a vízben oldódó, a szervezetben keletkező vagy oda bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat, és kiüríti őket a széklettel – így méregtelenítve a szervezetet.

Jelentős B1-, B2-, C-vitamin-, folsav-, illetve béta-karotinforrás a sok zöldség- főzelék- és gyümölcsféle. Nyersen különösen előnyös fogyasztani őket, frissen és egészben őrzik meg ugyanis a teljes tápértéküket.

kenyer14

Tejtermékek és húsok

A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint. Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma.

Igen, jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

A húsok és húskészítmények között is jól meg kell azonban válogatnunk az igazán szívbarátakat. A csirke a kisebb zsírtartalmúak közé tartozik.

Legyen a marha-, a sertéshús sovány, fogyaszthatunk nyúlhúst és vadhúst is. A tengeri halak nagyon jók! Bátran fogyaszthatunk tojást is, de mértékkel: heti 3-4 darabot. A tojás remek fehérje-, vitamin, és ásványianyag-forrás, de valóban jelentős a koleszterin-tartalma, egy tojás sárgája a napi elfogadható mennyiség kétharmadát tartalmazza.

A „jó szívért” javasoltak napi fogyasztásra a lila színű zöldségek, gyümölcsök: áfonya, kökény, fekete ribiszke, berkenye, lilahagyma, vöröskáposzta, kék szőlő, cékla, sőt, a száraz vörösbor is – de maximum 3 deci.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.