A szaloncukor vetélytársa – A chips

Drasztikusan megugrik a sós snackek fogyasztása az év utolsó hónapjában. Az ünnepek alatt harmadával többet ropogtatunk, hiszen már csak a szilveszteri bulik során is elengedhetetlen kellékek a burgonyaszeletek és más sós nassolnivalók.

Ünnepi snack

Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában. A sóspálcikák, chips-ek fogyasztása 15% százalékkal magasabb decemberben, mint az év egyéb időszakában, de leginkább – 40% százalékkal – a mogyorófélék forgalma nő.

A karácsonyi készülődés és vendégvárás az olajos magvak időszaka, míg a szilveszter egyértelműen a chipsek és a mixek ünnepe. „A sós snack szakmában különösen hajtós időszak a két ünnep közé eső négy munkanap, ekkor az amúgy is zakatoló decemberi forgalom további egyharmaddal emelkedik.” – mondja Szabó Gábor, piackutató. „A legerősebb forgalmú üzletekben szinte órák alatt elfogy a raktárkészlet, ezért ezekre a helyekre még szilveszter délelőtt is szállítanunk kell.”

Nem a boltban dől el

Az ünnepek után, az év többi napján sem csak bevásárlás közben jön meg az étvágyunk a sós ropogtatnivalókra, a vásárlók kétharmada már otthon eldönti, snack is kerül a kosárba, mindössze ötödük vásárol hirtelen ötlettől vezérelve. Sós snacket 62%-a 20-39 év közötti fiatal felnőttek vesznek főleg, a 10-19 évesek alig 10 százalékát teszik ki a sós rágcsálnivalót vásárlóknak, 10 év alatt pedig elenyésző a ropogtatni valóért nyúló gyerekek száma.

chips

A magyarok 47 százaléka csak havonta 2-3 alkalommal vesz chipset, az egy évben az egy főre jutó chipsfogyasztás 300 gramm. Ezzel a mennyiséggel Európában hátulról a második helyet foglaljuk el, nálunk kevesebb burgonyaszeletet csak Romániában fogyasztanak.

Mikor és miért a chips?

Míg 10 éve a bulikba vittük magunkkal a burgonyaszeleteket, ma már főleg otthonra vesszük, saját fogyasztásra, a magyarok kétharmada legalábbis ezzel a szándékkal vásárol chipset, de a válaszadók negyede akkor is egy-egy zacskó chipset ragad meg, amikor napközben megéhezik.

Dr. Szabó S. András professzor a táplálkozás és az élelmiszerkémia szakértője szerint ez teljesen rendben van, hiszen a kiegyensúlyozott étrend része lehet a chips is, ha mértékkel, és nem főétkezések helyett fogyasztjuk: „Egy héten kétszer is ehetünk burgonyachips-et, ha egyszerre nem fogyasztunk belőle 40-50 grammnál többet.”  A burgonyaszeletek természetes alapanyagokból készülnek és sótartalmuk, bár meglepő, de alacsonyabb a fehérkenyérénél. „Lelkiismeret furdalás nélkül ropogtathatunk tehát az ünnepek alatt, de mint minden élelmiszer esetében, fontos, egyszerre mennyit fogyasztunk el belőle.”

Forrás: Napidoktor.hu

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.