5+1 tipp a tökéletes karácsonyi menühöz

Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt.
Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.

1. A kevesebb több
Mielőtt hosszú menüsorokban kezdünk gondolkozni, érdemes jól átgondolni, hogy mi az, amit biztonsággal s jól el tudunk készíteni. Három – négy fogásban gondolkozzunk maximum.
2. A minőség mindenek felett

Figyeljünk inkább az alapanyagok jó megválasztására, finom ételt csak kiváló minőségű alapanyagból lehet készíteni. Mielőtt menütervezésbe fognánk, menjünk ki a piacra és nézzük meg milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.

3. Előkészületek és idő

Készítsünk magunknak egy időtáblázatot az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig, hiszen egy profi konyhában is egy-egy komolyabb menü készítésénél ilyet használnak a séfek. Gondoljuk, át miket tudunk előkészíteni, hogy ne mindent egy napon keljen megcsinálni.

4. Hagyományok

Minden család életében megvannak a jól bevált hagyományos családi ételek és receptek, az ünnepi vacsorának nem kell formabontónak lennie, azonban nyugodtan belecsempészhetünk a menünkbe egy-egy oda illő új alapanyagot vagy feldobhatjuk kreatív tálalással.

5. A desszert

Nincsen karácsony fahéj, szegfűszeg, kandírozott gyümölcsök, dió, mák és kardamom nélkül. A stollen kalács remek édesség ahhoz, hogy személyessé varázsoljuk a vacsora utolsó fogását, Vendégeink ízlésére készíthetjük el a sokféle aszalt gyümölcsnek köszönhetően.

+ 1 tipp

Az ételek mellett ne feledkezzünk el az italokról sem. Még a legjobb karácsonyi ételt is meglehet koronázni egy jó pohár borral. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bort válasszunk, nyugodtan felkereshetünk egy szaküzletet, vigyük magunkkal a menüsorunkat, így a szakértő biztosan a legjobb bort tudja kínálni.
Ha még nincs ötlete az ünnepi menüre, használja bátran Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.
Recept:

Stollen kalács

Hozzávalók:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 10 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg kandírozott narancs
  • 5 dkg mandula
  • 2 cl rum
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db vanília rúd
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja
  • A díszítéshez: olvasztott vaj és porcukor
Kevés lisztből, élesztőből, cukorból és tejből kovászt készítünk, majd összekeverjük a hozzávalókat és 20 percig pihentetjük. Formázzuk és újra pihentetjük 20 percig, majd megsütjük. Ha megsült, forrón megkenjük olvasztott vajjal és vastagon minden oldalán megporcukrozzuk.
 

Vörösboros szarvas comb dödöllével (4 személy)

Hozzávalók:
  • 80 dkg szarvas comb
  • őrölt fekete bors
  • 2 ek mustár
  • 1 dl étolaj
  • 4 dkg paradicsom püré
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1-2 ek kristálycukor
  • 2 dl jó minőségű vörösbor
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dl zöldség alaplé
A szarvas combot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobb összeérése miatt. Egy lábosban olajat hevítünk, körbe pirítjuk a szarvas combot majd az edényből kivéve félre tesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyan ebben az edényében, hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldség alaplével.
Ezt a zöldség alaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzá adjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit hűlt felszeleteljük. A szószt leszűrjük és kevés liszt segítségével mártás sűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzá adjuk a lisztet. Addig keverjük és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle és kevés olajban ropogósra pirítjuk.

Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal (4 személy)

Hozzávalók:
  • 40 dkg édesburgonya
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • csipetnyi cukor
  • 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • őrölt fehérbors
  • ízlés szerint friss reszelt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kisebb csokor petrezselyem zöld
  • 20 dkg tigrisrák
A megtisztított, kockázott édesburgonyát hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymához, ízesítjük sóval, fehérborssal és gyömbérrel, felengedjük az alaplével, a tejszínnel és a fehérbor egy részével. Lassú tűzön puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük. A tigrisrákot vajban, kevés fokhagymával és sóval megpirítjuk, kevés fehérborral ízesítjük, megszórjuk friss petrezselyemmel. A pirított tigrisrákkal tesszük különlegessé a levesünket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.