4 tipp a gyors, egyszerű és egészséges karácsonyi kekszre – 1.rész

A gyömbéres mézeskalácstól a gyümölcs-dió kombinációig

A karácsonyi keksz nagyon népszerű: nemcsak otthonra, de másoknak is könnyedén elkészíthető, mutatós és kedves ajándék lehet belőle. Sőt, vannak egészséges változatok is, melyeket azok is bátran fogyaszthatnak, akik fogyókúráznak vagy egyéb egészségügyi problémáik vannak.

Szívesen készítenénk karácsonyi kekszet, de nem tudjuk, milyet is válasszunk? Kipróbálnánk talán egy egészséges változatot?

Az alábbi 4 karácsonyi keksz ízletes és kevés kalória van benne. Egészséges, mégis csalogató ízvilággal csábít, ráadásul az illata is fenséges!

Lássuk, mely változatokat készíthetjük el idén.

1.Mézeskalács keksz

A gyerekek nagy kedvence a fenyőfa, csillag és egyéb formájú mézeskalács, amely nemcsak aranyos, de egészségesebben is készíthető. Adjunk hozzá fahéjat és gyömbért.

Hozzávalók:

3 csésze teljes kiőrlésű liszt; 1/3 csésze juharszirup; negyed csésze melasz; 1 és fél teáskanál sütőpor; ¾  teáskanál szódabikarbóna; ¼ teáskanál só; fél-1 teáskanál reszelt gyömbér; 1 tojás; 2 teáskanál fahéj; negyed szegfűszeg; 4 evőkanál almaszósz.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Keverjük össze egy tálban a juharszirupot, a melaszt, a tojást és az almaszószt, majd verjük fel. Adjuk hozzájuk a száraz összetevőket és dagasszuk a tésztát, míg kész nem lesz. Tekerjük ki a tésztát, használjunk lisztet a munkaasztalon, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Vágjuk ki a kívánt formákat és helyezzük a sütőtálcára. Süssük 8-10 percig és már kész is az egészséges karácsonyi keksz.

2.Gyümölcs-dió szelet

Ez a finom és egészséges karácsonyi keksz tele van antioxidánssal és rosttal, ráadásul összetevői csökkentik a cukor iránti sóvárgást.

Hozzávalók: 1/3 csésze teljes kiőrlésű liszt; 1/3 csésze barna cukor; 2 csésze szárított gyümölcs (datolya, barack, áfonya); 1 csészényi pörkölt dió; 1 tojás; negyed teáskanál szódabikarbóna és sütőpor.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sütőport. Jól aprítsuk fel a száraz gyümölcsöket és a diót.

Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a cukrot, habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a száraz összetevőket és kevergessük 2 percig. Terítsük szét a mixet sütőpapíron a tálcán. Süssük 40 percen át, amíg kellően aranybarnássá nem válik az egészséges karácsonyi keksz.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.