3 tipp a finom és egészséges étel diabétesz esetén – 2.rész

Zöldséges, ízletes fogások cukorbetegeknek

Cukorbetegségben szenvedünk, számoljuk a kalóriákat és figyeljük vércukorszintünket? A burgonyapüré és a sütőtök nem tartozhat kedvenc ételeink közé – de ez nem jelenti, hogy nem élvezhetünk ízletes, egészséges ételeket. Íme 3 kitűnő fogás diabétesz esetén!

Ősszel kétségtelenül a szezonális finomságok közé tartozik a sütőtök és a burgonya, ám ha cukorbetegek vagyunk, hanyagolnunk kell felhasználásukat. Diabétesz esetén kiemelten kell ügyelnünk a szénhidrát-bevitelre és a vércukorszint egyensúlyára, egészséges ételekkel szükséges fenntartanunk annak stabilitását. Lássunk ehhez egy könnyű, otthon elkészíthető, finom egészséges étel-listát, amelyet a diabéteszes és az egész család élvezhet.

Cikkünk első részében általánosságban esett szó erről az egészséges étel menüről, lássuk most a recepteket, melyekkel csak jól járhatunk diabétesz esetén.

Fotó: 123rf.com

1.Shakshuka

Hozzávalók: 1 teáskanál extra szűz olívaolaj; 1/2 közepes hagyma, kockára vágott; 1 fokhagyma gerezd, szeletelve; 1 piros harang paprika, kockára vágva; 1 konzerv alacsony nátriumtartalmú paradicsom; fél teáskanál chilipor; fél teáskanál őrölt kömény; fél teáskanál paprika; fél teáskanál só; 1 evőkanál frissen vágott petrezselyem; 4 nagy tojás.

Elkészítése:
Melegítsük fel az olajat közepes hőfokon egy nagyobb serpenyőben. 3-5 percen át süssük a hagymát, míg lágyabb nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és a harang paprikát. Főzzük tovább 5 percig, míg a paprika megpuhul. Tegyük a serpenyőbe a paradicsomot és keverjük meg jól az összetevőket. Adjuk hozzá a chiliport, a köményt, paprikát és a sót. Keverjük össze, majd pároljuk az egészet még 5 percig, míg a nedvesség csökken.

A tojásokat öntsük a paradicsomos mixbe, hagyjunk köztük helyet, hogy megfőjenek. Fedjük be a serpenyőt és 3-7 percig pároljuk az ételt, míg a tojások kellően megfőttek. Végül szórjuk meg petrezselyemmel ezt az egészséges ételt, amely diabétesz esetén is nagy kedvenc lehet.

Fotó: 123rf.com

2.Csirkés saláta tál

Hozzávalók: fél csésze quinoa; 3 teáskanál extra szűz olívaolaj, szétválasztva két részletre; csontmentes, bőrmentes csirkemell; fél teáskanál só, két részletben; frissen őrölt bors; 1 csésze lecsöpögtetett és leöblített, alacsony nátriumtartalmú fekete bab. Negyed csésze apróra vágott vöröshagyma; 1 csésze kockára vágott cukkini; 1 paradicsom, felvágva; 1 teáskanál őrölt kömény; 1 teáskanál fokhagymapor; 1 teáskanál chilipor; negyed csésze vágott koriander; fél avokádó, felszeletelve.

Elkészítése:
Öntsük össze egy kisebb edénybe az 1 csésze vizet és a quinoát. Forraljuk fel magas hőfokon, fedjük be, majd csökkentsük a hőt. Főzzük 15 percig, vagy amíg a víz felszívódik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig.

Egy nagyobb serpenyőben ezalatt melegítsünk fel 1 teáskanál olajat, majd fűszerezzük meg a csirkemelleket negyed teáskanál sóval és borssal. Közepes hőfokon főzzük a csirkét 10 percig. A másik oldalát szintén süssük ugyanennyi ideig. Vegyük ki a sütőből és tegyük félre. Öntsük a megmaradt 2 teáskanál olajat a serpenyőbe, melegítsük közepes hőfokúra. Tegyük bele a babot és főzzük 2-3 percig, amíg jól át nem melegszik. Adjuk a hagymát és a cukkinit hozzá, főzzük még 3 percig, míg el nem kezd puhulni. Végül a paradicsomot, a fokhagymaport, kömény- és chiliport is tegyük az ételbe, valamint a megmaradt negyed teáskanál sót. Főzzük össze, jól megkeverve. Majd keverjük meg a quinoát és kínáljuk az ételt, avokádóval és korianderrel megszórva. Diabétesz esetén népszerű, egészséges ételünk lehet!

Fotó: 123rf.com

3.Pulyka karfiollal

Hozzávalók: 1 fej karfiol, rózsáira szedve; 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, két részletben; 1 felvágott répa; 1 szár zeller, felvágva; 1 közepes hagyma, felvágva; 2 zúzott fokhagyma gerezd; sovány darált pulyka hús; fél teáskanál só; negyed teáskanál frissen őrölt bors; 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt; fél csésze alacsony nátriumtartalmú csirke vagy zöldségleves alap; fél csésze reszelt cheddar sajt.

Elkészítése:
Melegítsük elő 200 Celsius fokra a sütőt. Zsírozzunk ki egy sütőtepsit. Töltsünk meg egy nagyobb edényt félig vízzel és forraljuk fel. Tegyük bele a karfiol rózsákat és főzzük 5 percig, míg meg nem puhulnak. Szűrjük le és törjük össze krumplitörővel vagy villával. Adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál olíva olajat, majd pároljuk meg a répát, zellert, hagymát, fokhagymát rajta, 5 percig, vagy míg puhák nem lesznek. Adjuk hozzájuk a húst és süssük. Ügyeljünk arra, hogy kellően el legyenek választva egymástól (egy spatulával segíthetünk). Addig süssük, míg barnulni nem kezdenek. Sózzuk meg és borsozzuk meg. Majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük meg. Adagoljuk az egészhez a levesalapot, s főzzük felforrásig, majd tekerjük le a hőt. Oszlassuk el a pulykamixet a kikészített tepsibe, majd szórjuk rá a karfiolt, s egy kanállal rendezzük el szorosan a hús körül. Szórjuk meg reszelt sajttal. Süssük 30 percig, vagy amíg ez a diabétesz esetén is kiváló, egészséges étel teteje barnás nem lesz. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.