20 dolog, ami vércukorszint ingadozást okoz – 2.rész

A vércukorszint ingadozása nem a legkellemesebb érzés – egyik percben még jól vagyunk, a következőben szinte rosszul leszünk. Cukorbetegeknél kardinális kérdés, hogy a vércukorszint mindig kiegyensúlyozott legyen. Milyen ismert állapotok és gyógykészítmények okozhatnak vércukorszint ingadozást?

A vércukorszint ingadozása egészséges embereknél is okozhat problémát – a diabétesszel élőknek viszont különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne váltsák ki ezt az egyensúlytalan állapotot. Sajnos, sokszor nem is tudjuk, mivel okozunk ingadozást. Pedig bizonyos ételek és italok – köztük egyik kedvencünk, a kávé – nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy vércukorszint ingadozás történjen.

Cikkünk előző részében azokról az élelmiszerekről és italokról volt szó, melyekkel vigyázni kell. Lássuk, mi okozhat még vércukorszint ingadozást!

1.Megfázás: a vércukorszintünk emelkedik, amint a szervezet elkezd harcolni egy betegséggel. Igyunk vizet és egyéb folyadékokat, hogy hidratáltak maradhassunk. Értesítsük orvosunkat, ha hasmenéssel vagy hányással küzdünk több mint 2 órája, vagy több mint 2 napja nem javul az állapotunk. Vigyázzunk, mert egyes gyógyszerek, így az antibiotikumok és megfázás elleni szerek, melyek kidugíthatják az orrunkat, vércukorszint ingadozást okozhatnak.

2.Munkahelyi stressz: túl vagyunk terhelve, boldogtalanok vagyunk a munkahelyünkön? Mindkét esetben nagy stressz ér bennünket, s szervezetünk olyan hormonokat bocsát ki, amelyek hatással lehetnek a vércukorszint emelkedésére. Ez igen gyakori a 2-es típusú diabéteszeseknél. Meg kell tanulnunk lazítani, mély légzéssel és edzéssel. Ám ha lehet, elsősorban változtassunk a körülményen, amely stressz alatt tart bennünket.

3.Szteroidok és vízhajtók: bizonyos állapotok kezelésére az emberek kortikoszteroidot szednek, például prednizont – kiütéseket, arthritis-t, asztmát enyhítenek vele. Ám ezek a gyógykészítmények a vércukorszint ingadozását is elérhetik, emelve a cukorszintet, sőt, egyeseknél ki is válthatják a diabéteszt. A vízhajtók pedig, melyek a magas vérnyomáson segíthetnek, ugyanezt a hatást érik el – akárcsak az antidepresszánsok , melyek vagy emelik, vagy csökkentik a vércukor szintjét.

4.Nátha elleni gyógyszerek: az orrdugulás elleni, légutakat kitisztító hatással bíró gyógyszerek – amelyek tartalmaznak pszeudoefedrint vagy fenilefrint, emelik a vércukorszintet. A náthát csökkentő készítményekben olykor egy kevés cukor vagy alkohol is van, tehát fontos megnézni, mi is szerepel a termék dobozán s nem alkalmazni azokat, amelyekben jelen van e két összetevő. Az antihisztaminok ellenben nem okoznak gondot a vércukorszintben. A lehetséges mellékhatásokról érdeklődjünk orvosunknál, ha vény nélkül kapható készítményt szeretnénk szedni.

terhessegi cukorbetegseg

5.Fogamzásgátló tabletták: azok a típusok, amelyekben ösztrogén van, hatással lehetnek arra, miként kezeli a szervezet az inzulint. A szájon át bevehető fogamzásgátlók azért általában biztonságosak a cukorbetegekre nézve is – szakemberek szerint mégis legjobb, ha a diabéteszes hölgyek norgesztimát és szintetikus ösztrogén keverékét tartalmazó készítményt szednek. Egyéb módszerek is biztonságosak lehetnek, de ha biztosra akarunk menni, befolyásolják-e a vércukorszintet, érdemes megkérdeznünk orvosunkat.

6.Ház körüli munkák: bizonyos mozgásformák hatást gyakorolnak a vércukorszint ingadozására. Csökkentik például a különféle ház körüli feladatok, így a fűnyírás, a takarítás. Mindaz, ami közepes tempójú mozgásnak számít, egészségügyi előnyökkel jár. A vércukorszint ingadozását meggátolja, ha minden nap mozgunk egy fél órát közepes intenzitással!

7.Fizikai aktivitás: a testmozgás mindenki számára hasznos – de a cukorbetegeknek állapotukhoz kell alakítaniuk, milyen aktivitást is végezzenek. Ha kellően leizzadnak és emelik a szívverésüket, vércukorszintjük nagyon megnőhet, majd jelentősen eshet. Az intenzív vagy állóképességet igénylő sportok a csökkenést akár 24 óra után is okozhatják. Együnk, mielőtt belekezdünk ilyen mozgásba. Ellenőrizzük emellett vércukorszintünket a mozgás megkezdése előtt, annak során és utána is.

8.Hőség: ha nagy meleg van odakint, egy diabéteszes nagyobb biztonságban van a klímás belső térben. A hőség ugyanis megnehezíti a vércukorszint kontrollálását – gyakran kell tesztelni és sok vizet kell fogyasztani, hogy elkerüljük a dehidratációt. A magas hőmérséklet hatással lehet a gyógyszereinkre, a glükóz mérőre és a tesztcsíkokra is. Sose hagyjuk őket az autóban!

9.Női hormonok: amikor a hölgyek hormonjai változnak, a vércukorszint ingadozás is jellemző. Érdemes jegyzetelni a havi rekord szintet, hogy legyen fogalmunk arról, miként befolyásol minket a menstruációs ciklusunk. A menopauza alatti hormonváltozások meg is nehezíthetik a vércukorszint ellenőrzés alatt tartását. Konzultáljunk orvosunkkal, vajon a hormonpótló terápia megfelelő megoldás-e a számunkra.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.