Royal Baby – György Sándor Lajos

A György Sándor Lajos – George Alexander Louis – nevet választotta Vilmos herceg és Katalin hercegnő e héten világra jött elsőszülött fiának – közölte szerda este a Kensington-palota.

A házaspár londoni hivatalának és rezidenciájának bejelentése szerint a hétfőn született hercegi utód hivatalos neve Ő Királyi Fensége, György, Cambridge hercege.

Vilmos és Katalin is a Cambridge hercege, illetve Cambridge hercegnője címet viseli 2011-ben kötött házasságuk óta.

Első gyermekük – Vilmos édesapja, Károly trónörökös és Vilmos után – a harmadik a brit trónöröklési sorban.

Az Alexander név hírek szerint Katalin hercegnő választása volt, Louis viszont Vilmos herceg negyedik neve.

A brit sajtó és a londoni fogadóipar a György – George – első nevet tekintette abszolút favoritnak már a majdani uralkodó megszületése előtt, egyebek mellett abból a meggondolásból, hogy a 87 esztendős II. Erzsébet királynő néhai édesapja is VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig. Londoni szakkommentátorok szerint a hercegi házaspár e névválasztással a monarchia folytonosságát, egyben az elődök – és mindenekelőtt a jelenlegi uralkodó édesapja – iránt tanúsított tiszteletét is kifejezésre juttathatta.

katalin_vilmos_gyorgy1
Képek forrása: todayonline.com

Igaz ugyanakkor az is, hogy az ifjú herceg – ha eljön az ideje – bármelyik nevét szabadon kiválaszthatja uralkodói névként.

II. Erzsébet királynő édesapjának például négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta.

Hiányzik ugyanakkor a gyermek nevei közül a James – Jakab -, amely pedig szintén előkelő helyen – és így meglehetősen csekély pénznyeremény ígéretével – szerepelt a fogadóirodák kínálatában.

A James névvel a hercegi házaspár Anglia és Skócia négy évszázaddal ezelőtti egymásra találásának emléke előtt is tiszteleghetett volna. VI. Jakab skót király volt ugyanis az első "brit" uralkodó, amikor 1603-ban, a Tudor-dinasztia kihalása – vagyis az egyenes ági leszármazottak nélkül elhunyt I. Erzsébet angol királynő halála – után I. Jakab néven Anglia királya is lett, egyesítve a két koronát, és ezzel gyakorlatilag megteremtve Nagy-Britanniát. Igaz ugyanakkor, hogy az angol és a skót királyság unióját formálisan csak egy évszázaddal később szentesítette a két parlament.

Hiányzik az újszülött nevei közül a trónörökös nagypapa neve, a Károly is, de ezen senki nem csodálkozik, hiszen a Károly uralkodói névhez nem fűződik sok jó emlék.

I. Károly az egyetlen angol uralkodó volt, aki vérpadon végezte. Az angol polgárháborút betetőző, 1649-ben végrehajtott lefejezését Oliver Cromwell puritán köztársaságának átmeneti időszaka követte.

Az 1660-as restaurációval, 18 évi száműzetés után trónra került II. Károly főleg egymást váltó szeretőiről vált hírhedté, emellett az angol történelmi emlékezetben elválaszthatatlanul az ő nevéhez kötődik a Londont megtizedelő 1665-ös pestisjárvány, és a várost alig egy évre rá felperzselő tűzvész is.

Nem hivatalos, de nem is cáfolt értesülések szerint maga Károly trónörökös sem feltétlenül III. Károly néven kíván majd uralkodni, amikor édesanyja után trónra lép. A brit sajtóban többször is felmerült az a lehetőség, hogy a trónörökös – néhai nagypapája iránti tiszteletből is – inkább a VII. György nevet választja, amikor az Egyesült Királyság uralkodója lesz. A George név egyike a trónörökös négy keresztnevének.

Így ha Károly trónörökös valóban VII. György néven lép trónra, és unokája is a György nevet választja, akkor az újszülött majdan akár VIII. György néven is lehet az Egyesült Királyság uralkodója.

Vilmos és Katalin a brit monarchia hagyományaihoz képest rekordidő alatt bejelentette elsőszülöttje nevét. Károly trónörökösről például csak születése után egy hónappal, 1948 decemberében, a keresztelő ceremónián derült ki, hogy szülei, vagyis II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg milyen neveket választottak neki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.