Biztonságban van a kádban a baba?

A kisbabája fürdetését a legtöbb szülő a nap fénypontjának tartja. De vajon megfelelőn fürdetjük szemünk fényét?

A babafürdetés ideje az anyuka, apuka számára a legszebb perceket jelenti – különleges, meghitt időt, amit a csecsemővel tölthetnek. Ugyanez az idő azonban fokozott figyelmet is kíván. A fürdetés során igen óvatosnak kell lenni. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a lehető legmegfelelőbben fürdetjük kisbabánkat? Tartsuk szem előtt a következő szabályokat!

Az első és legfontosabb szabály: soha, soha ne hagyjuk a kisbabát felügyelet nélkül, még egy pillanatra se! A babák nagyon kevés víztől is képesek megfulladni. Minden szükséges eszközt készítsünk a kezünk ügyébe, szappant, sampont, törölközőt, hogy semmiért se kelljen elfordulnunk, semmit se keresgéljünk, ha már megkezdtük a fürdetést.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a fürdőszoba kellemesen meleg. A babák gyorsan meghűlhetnek.

baba50

Ne tegyük a babát a kádba, ha még mindig engedjük a vizet. A víz hőmérséklete megváltozhat, vagy túl méllyé válhat a víz.

Tegyük biztonságossá a családi kádat: hihetetlenül csúszósak lehetnek, tehát jobb, ha kibéleljük őket csúszásgátlóval a biztonságosabb ülésért. Védi a baba fejét a fájdalmas és veszélyes ütődésektől is. Arról sem árt meggyőződni, hogy a zuhanyzókabin biztonsági üvegből készült-e.

Legyen a víz hőmérséklete megfelelő. A babák és a kisgyermekek általában kissé hűsebb vizet szeretnek, mint a felnőttek.

A baba 6 hónapos koráig a kádat 5-7 cm magasságig töltsük vízzel. Ülő helyzetben a víz sose érjen a deréknál feljebb az idősebb gyerekek esetében sem.

Ha a gyermekünk már fel tud ülni, extra segítséget nyújthat nekünk – úgymond, egy harmadik kezet -a kádba helyezhető gyűrű. A baba tud benne ülni, fokozott biztonságérzetet ad. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nyugodtan felügyelet nélkül hagyhatjuk egy-két percre a csecsemőt!

Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a kádban ne álljon, hanem üljön!

baba50

A szappanok, samponok, habfürdők kiszáríthatják a baba bőrét és kiütéseket okozhatnak, ezért takarékosan használjuk őket! Akár a húgycsövet is irritálhatják, és növelhetik a húgyúti fertőzések kockázatát. Kerüljük el, hogy a baba túl sokáig üljön a potenciálisan irritáló szappanos vízben – a játék a fürdés elejére korlátozódjon, és a szappan, a sampon a végén kerüljön a babára, hogy minél kevesebb ideig legyen rajta.

Legyünk biztosak abban, hogy a bojlert megfelelő fokra állítottuk – egy kisbaba számára 2 másodperc is elég harmadfokú égési sérülések beszerzéséhez.

Ne engedjük, hogy a gyermek kezelje a csapot. Még ha jelenleg nem is képes mozgatni, hamar elég erős lesz hozzá, és ez komoly sérülésekhez vezethet: gyorsan megsütheti őt a víz. Jó tanács, hogy a gyermeket a csapnak háttal ültessük a kádba, így az nem lesz a látóterében.

Végezetül az elektromos készülékeket tartsuk távol a kádtól: a hajszárítót, hajvasalót, a villanyborotvát és társaikat. A csecsemő, a kisgyermek véletlenül se ránthassa őket a kádba!

Forrás: