Frizurát a babának

Előbb vagy utóbb, de minden kisgyerek életében eljön a pillanat, amikor először kell levágni a haját

Mikor van szükség az első hajvágásra és hogyan oldjuk meg könnyek nélkül egészen kicsi korban? Összegyűjtöttük a baba hajvágásával kapcsolatos tudnivalókat.

Baba hajvágás

A kisgyerekek számára az első hajvágás egy fodrászszalonban rémálom lehet, ezért célszerű az első próbálkozást otthon vagy más ismert, a gyerek által biztonságosnak érzett környezetben megejteni. A gyerekek általában nem szeretik, ha levágják a hajukat, de az alábbi tanácsok segítségével megkönnyítheted az általában sírással végződő procedúrát.

A babák többsége kevés hajjal születik és csak nagyjából 10-12 hónapos korában nő meg olyan hosszúra, hogy a szemébe lóghat. A fodrásszal érdemes legalább 2, de inkább 3 éves koráig várni. A legtöbb kisgyerek nem szereti a hajvágást, ezért mindenképp legyél vele türelmes!

Egészen kicsi gyerekek esetében jó megoldás a babát az egyik szülő ölébe ültetni, amíg anya vagy apa levágja a haját. A nagyobb babák haját, akik már biztonságosan ülnek, vághatjuk a magasított etetőszékben vagy akár a fürdőkádban, fürdés közben is.

A gyerek hajának minősége genetikai, öröklött tényezőktől függ, azonban sokan úgy tartják, hogy ha bizonyos időközönként levágod neki, akkor az megerősödik és dúsabb lesz.

babahaj1

Tippek egy könnymentes hajvágáshoz a fodrászatban

– Ha a kisgyerek már elég nagy és fordrászszalonba viszed, olyat válassz, ahol ismered a személyzetet. Vannak kifejezetten gyerekbarát fodrászatok is, ahol egy színes játékló vagy egy piros játékautó segít elvonni a gyerek figyelmét az ollóról. Ha a megszokott fodrászod vagy egy borbély mellett döntesz, ügyelj, hogy olyan személy vágja le a haját, akinek már van tapasztalata a gyermekek hajvágásában. Egy olyan valakit kell találnod, aki egyszerre tud biztonságérzetet és kényelmet biztosítani csemetéd számára.

– Egy megszokott szalonban a gyermek üljön magas székben. Ha ezt elutasítja, kérd meg a fodrászt, hogy ülhessen a te öledbe, ha az nem zavarja. Ne feledd, minden a jó időzítésen múlik. Talán túl nagy kérés egy gyerektől, hogy 10-15 percig mozdulatlanul üljön, azonban megvalósítható, ha előtte kialudta magát és tele van a hasa.

– Ha teheted, a hajvágás előtti napon látogass el gyermekeddel a szalonba, hogy szokja a helyet. Ha ez nem lehetséges, akkor játszatok otthon egy olyan játékot, ami egy fodrász munkáját utánozza: tedd gyermekedet egy magas székbe, locsold be a haját egy kis vízzel és csinálj úgy, mintha a haját vágnád egy ollóval a kezedben. Ne feledd mondogatni neki, hogy milyen jól is néz ki az új frizurájával!

– Vigyél magaddal szórakoztató, a gyerek által kedvelt játékokat. Talán egy játékkal teli zsákocska elég lesz, hogy lefoglalja és boldoggá tegye gyermeked. És persze ne feledd a nyugtató hatású nyalókát és az új frizuráját megillető dicsérő szavakat sem!

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg már gyerekkorban is, a genetikai tényezőket azonban nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: