7 hiba, amit egy szülő elkövethet

Általános hibákat minden szülő elkövet, főleg az első gyereknél, de vajon mik azok, amiket el lehetne kerülni? Tanácsok a totyogósok szüleinek!

Ha lenne kézikönyv csecsemőkhöz, sok szülő örülne, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Bár minden kicsi más, és szerencsére a szülők hamar ráéreznek a gyereknevelés rejtelmeire, nem árt, ha tisztában vannak vele, hogy mik azok az általános hibák, amik bár elkerülhetőek, mégis mindenki elköveti őket.

Következetesnek lenni nehéz!

A szülő szíve könnyen ellágyul, és erre a gyerekek hamarabb ráéreznek, mint gondolnák, de ha nem szeretnék, hogy a fejükre nőjön, érdemes mielőbb felállítani egy rendszert a baba életében. Az etetések, fürdetés és lefekvés idejét megszokva nem csak a kicsi lesz kezelhetőbb, de emellett kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb baba válik belőle.

Anyával vagy apával?

A közös családi programok megédesítik a gyerek életét, de túlzásba sem szabad esni! A baba nevelése során hasznos, ha a szülők egyenként is töltenek időt a csemetével. Ha több gyerkőc van a családban, megosztott programokon fűzhetik szorosabbra a szülők a köteléket gyermekükkel. Persze egykeként is nagyon élvezi a baba azokat az alkalmakat, amikor csak az anya, vagy az apa vigyáz rá. Jó megoldás, ha munka után apa játszik a picivel, vagy ő olvas neki esti mesét az ágyban.

baba75

Egyedül fejlődni

A nevelés fontos része, hogy a gyermek megtanuljon egyedül érvényesülni, és önállóan elsajátítani a mindennapokhoz szükséges tevékenységeket. Azonban ha a szülő azonnal a segítségére siet, mikor a pici elakad, azzal azt az üzenetet küldi a babának, hogy egyedül nem tudja megoldani a feladatot. Ehelyett bíztatni kell és hagyni, hogy küzdjön meg önállóan a nehézségekkel! Ide tartozik az öltözködés, cipőhúzás, illetve bármi más, amivel a gyerkőc a napjai során szembetalálkozik.

Színes étrend

A korának megfelelően állítsunk össze minél színesebb étrendet a babának! Ha lehet, kerüljük a bolti termékeket, helyette az alapanyagokat beszerezve főzzük meg neki a különböző bébiételeket! Így nem csak kevesebb tartósítószerrel találkozik, de nyitottá válik az új ételek, ízek kipróbálására. Ha válogatós a baba, jó megoldás, ha a közös etetéseknél apa és anya is ugyanazt az ételt eszi, mivel így bátrabban próbálja ki a gyerek is az ismeretlen menüt.

Mikor hagyjuk el a kiságyat?

A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy felesleges új ágyat venni a gyereknek addig, amíg nem jelzi saját maga, hogy ő már kinőtte a régit. Általában 2-3 éves kor között cserélik le a szülők a rácsokat, azonban, ha ezt túl korán teszik, a pici esténként szívesen szökik meg, és mászik át a szülőkhöz. Jó tipp tehát, ha megvárjuk, még saját maga mászik ki a kiságyból, vagy kér a szülőktől nagyobbat!

gyermekneveles11

Képernyőtől mentes, kreatív időtöltés

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a kicsik, akik már korán elkezdenek TV-t nézni, vagy számítógépet használni, nehezebben fognak tanulni. Kevésbé köti le őket a kreativitást, gondolkodást igénylő feladatok, helyette a már készen kapott szórakozást választják.

A hisztit nem kell büntetni!

Kevesebb kellemetlen szituáció van egy szülő számára annál, amikor a gyerkőc nyilvános helyen kezd el hisztizni. Ilyenkor gyakran érzik magukat tehetetlennek. Büntetés és kiabálás helyett azonban, a szép szó és az ölelés több hasznot hoz. Igyekezzünk megnyugtatni a gyerekünket, és megbeszélni, mi okozza a hisztit! Ha ez nem sikerül, csak tereljük el a gondolatait egy ,,emlékszel, amikor…" kezdetű történettel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.