Elhivatott anyák, gyermekükért!

A szegénységben élő gyerekekből sokszor válik betegeskedő felnőtt. A gyakori náthától a szívbetegségig bármi előfordulhat. Egy jó anya azonban megmentheti őket ettől a sorstól.

A következtetést egy, több tudományágat is felölelő új tanulmány vonta le, melyet Gregory Millet pszichológus vezetett a Brit Kolumbia Egyetemről. A tanulmány a Psychological Science következő számában jelenik meg.

Több kutatás is kimutatta, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket érő stressz befolyásolja testi fejlődésüket, tartósan fogékonyak lesznek a fertőzésekre és betegségekre. Az egyik legelterjedtebb betegség a metabolikus szindróma, mely magas vérnyomással, a cukor-és szénhidrát-anyagcsere zavaraival, a hasi tájék elhájasodásával jár. Ez az állapot több krónikus betegséghez is vezethet, mint például a cukorbaj és a szívbetegség.

Az alacsony jövedelmű családok közül jó néhányból azonban egészséges felnőttek kerülnek ki. Mi okozhatja vajon a különbségeket? A két, leggyakrabban említett magyarázatot vizsgálták meg: a felemelkedést és a korai szülői gondoskodást, illetve ezek kapcsolatát a metabolikus szindróma későbbi kialakulásával.

Az eredmények szerint a felnőttkorban megszerzett előnyök nem befolyásolták a betegségek megjelenését. „A kockázati tényezők azonban eltűnni látszanak abban az esetben, ha az anya nagyon odafigyelt a gyermekre, gondoskodott az érzelmi kiegyensúlyozottságáról, időt töltött vele és kimutatta szeretetét.” – mondta Miller.

tdv9h9ri2

1 215 ember adatait elemezték (46 év volt az átlagéletkoruk), a Középkorúnak lenni az Egyesült Államokban című 1995-ös felmérés résztvevői közül. Tíz évvel később csaknem az összes közülük átesett egy kórházi kivizsgáláson. Kikérdezték őket a szociális helyzetükről és a szülői gondoskodásról is. Az életkort, a nemet, származást és jövedelmet, mint tényezőket, rögzítették. A vártak szerint minél jobb helyzetben élt valaki gyermekként, annál jobb egészségnek örvendett. Azoknál, akiknek egyik szülője sem érettségizett, 1,4-szer nagyobb volt az esélye a metabolikus szindrómának. Kivéve ott, ahol az anya körültekintően gondoskodott gyermekeiről.

A mechanizmus alapját valószínűleg a gyermekkori és későbbi stressztűrés és stresszkezelés adja. „Sok minden bizonyítja, hogy a gondoskodó anya – esetleg nagyszülő, tanár, apa – segíthet sérülékeny gyermekének átjutni a nehézségeken.” – mondta Miller. „Megtaníthatják, hogy lehet hatékonyan megbirkózni a stresszel, példát mutathatnak, vagy a biztonság érzését nyújthatják. Sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink átvészeljék a nehéz időket, hatása pedig sokáig tarthat, akár élethosszig is.”

Forrás: