Agresszív szoptatás?

Az anyatejes táplálás bátrabbá teheti a kismamákat, mint a tápszeres etetés. Sokkal agresszívebben védik csecsemőjüket, de ha méregbe is gurulnak, alacsonyabb marad a vérnyomásuk, mint más nőknek.

A kutatás eredményeiről a Psychological Science szeptemberi kiadása számolt be. „A szoptatásnak számos előnye van a kisbaba egészsége és immunitása szempontjából, de az anyára is hatással van, melyről kevesebbet tudni.” – mondta Jennifer Hahn-Holbrook, a tanulmány vezetője, az UCLA pszichológiai tanszékének munkatársa. „Megvédheti az édesanyákat számos stresszhatás ellen, ráadásul a bátorságukat is fokozza, ha a saját, vagy gyermekük védelméről van szó.”

A szoptató édesanyák agressziója azonban csak korlátozottan nyilvánul meg. „Nem kapnak hajba minden szóra, de ha valaki rájuk támad, valószínűleg erőszakosabb módszerrel védekeznek majd.” A szoptató édesanyák reakciója az emlősök körében „laktációs agresszió” vagy „anyai védekezés” néven ismert. Hahn-Holbrook jól tudta, hogy a nőstény emlősök, például a makákók, patkányok, egerek, hörcsögök, oroszlánok, őzek, juhok és más állatok is agresszívebbek, miközben anyatejjel táplálják utódaikat, de nem talált olyan kutatási anyagot, mely ugyanezt emberek körében vizsgálta volna.

Ezért elhatározta, hogy maga végzi el az első kísérleteket. Három csoportba gyűjtöttek nőket: 18 szoptató édesanyát az egyikbe, 17 olyan édesanyát, akik tápszerrel etették gyermekeiket, és 20 olyan nőt, akik még nem szültek. Mindegyiküket arra kérték, hogy játsszanak számítógépes játékokat egy meglehetősen goromba kutatási asszisztenssel.

tnpyz3su3

A kicsikre addig mások felügyeltek a helyiség elkülönített részében. Egy-egy győztes kör után megengedték a nyertesnek, hogy megnyomjon egy olyan gombot, mely hangos és hosszas diadalkiáltást hallatott, ez szimbolizálta az agresszív megnyilvánulást.

A szoptató anyukák kétszer olyan hangos és hosszú hangot csalogattak elő a gépből, mint a nem szoptatók és a gyermektelenek.

Ez az etetés előtti és utáni időszakban is egyaránt érvényesült.

A kutatók a kísérlet alatti stressz-szintet is felmérték a résztvevők vérnyomás-értékeinek segítségével. A szoptatós anyukák szisztolés vérnyomása kb. 10 ponttal volt alacsonyabb, mint a tápszert használóké és 12 ponttal alacsonyabb a gyermektelen nőkénél. Állatokkal végzett korábbi kutatásokból kiderült, hogy a tejelválasztás megnövekedett védelmi agresszióval jár, mely csökkenti a test félelemre adott reakcióját. Ez a jelenség szolgálja mind az anya, mind utódai túlélését.

A szoptató anyáknál tapasztalt, agresszív viselkedés során mért alacsonyabb vérnyomás a kutatók szerint azt jelzi, hogy az embereknél is ugyanígy működik ez a mechanizmus.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.