Akkor is fáj, ha csak ül? Kamaszok prosztatagyulladással

Gondolta volna, hogy nemcsak az idősebb férfiak, a kamaszkorban levő fiúk egy része is küzd prosztatagyulladással? Sajnos, elég sokan.

A tizenéves srácok közel tíz százalékánál fordul elő prosztatagyulladás, melyről nemcsak beszélni nem kellemes, de az ifjú betegek kikúrálása sem a legegyszerűbb feladat. A kamaszok nagy része nem fordul orvoshoz, mert szégyelli a tüneteit, pedig érdemesebb szakemberhez fordulni, mint csendben szenvedni!

Kellemetlen lüktetés, fájdalom az alhas, a prosztata, a pénisz, a herék- és a lágyék tájékán, már kínossá váló vizelési inger, prosztata-megnagyobbodás esetén akár vizelet-elakadás is ezek a tünetek jelzik a prosztatagyulladást, mely nemcsak az idősebb férfiak, hanem a tinikorú fiúk problémája is. Hasonlóan gyakran fordul náluk elő, mint a korosabbaknál. Szakértők becslései szerint a világon mintegy 14 millió férfit érint ez a betegség, ám csupán 5 százalékuk kap megfelelő kezelést.

nemi-szerv8

A panaszokkal a fiatal betegek sem igen mernek szembesülni és orvoshoz sem szívesen mennek sokuknak enyhe, krónikus panaszai vannak, másoknak azonban súlyosabbak, melyekkel együtt nem ritkán potenciazavar jelentkezik. Nos, a fájdalom nem fog másként megszűnni, mint hogy felkeresik az orvost – sőt, mivel a prosztata tájékán túlérzékennyé válnak az idegek, nemhogy a vizelés és a szex, de még az ülés is pokoli kínokat okozhat – ez pedig, lássuk be, nem egy tartható állapot. Ráadásul, a gyulladás az életminőséget rontja és visszavetheti a fiatalok fejlődését.

Mi okozza?

A prosztatagyulladást többnyire valamilyen fertőzés vagy a húgycső gyulladása előzi meg, ezek szövődményeként alakul ki a probléma. A húgycső nyitott a külvilág felé, ezért meglehetősen nagy veszélyforrás. Szervi elváltozások is fokozhatják a gyulladás rizikóját, például a húgycső-szűkület. Hormonális zavarok szintén lehetnek okai annak, hogy nő a prosztatagyulladás kockázata, de az is, ha megfázás, nátha esetén csökken a szervezet ellenálló-képessége, szabadabb utat engedve a kórokozóknak.

Az is megtörténhet, hogy a problémát a szexpartner lány okozza, vagy fordítva: a már létező, de tünetmentes prosztatagyulladás lehet okozója egy, szintén már kialakult nőgyógyászati problémának.

prosztata18Az igazi ok mindig az, hogy jelen vannak a kórokozók. Azoknál a fiatal férfiaknál, akik urológushoz fordulnak a gondjukkal, minden negyedik esetben prosztatagyulladásra derül fény, és igen kevesen tudtak korábban róla.
Lehet ugyanis a gyulladás tünetmentes, mely csak akkor tudatosul, amikor például alapos kivizsgálást kér a meddő házaspár, vagy prosztataműtétre kerül sor.
Gyógyítható, de hosszadalmasan
Nem jó hír, de a prosztata-gyulladás nem múlik el gyorsan és könnyen, diagnosztizálni egyszerű, ám mindenképp orvosi segítség, sőt, antibiotikumos kúra és ágyban fekvés is szükséges a teljes felépüléshez, ami nagyjából tíz nap.
Az elakadt vizeleten csak katéterrel tudnak segíteni. Amennyiben a gyulladás nem szűnik, és lázzal, továbbra is fennálló fájdalommal jár, operációra van szükség. Ez nem gyakori.

Komolyan kell azonban venni a tüneteket, hiszen minél inkább rosszabbodnak, annál nagyobb az esélye a fejlődés visszavetődésének. Romolhatnak a fiatal fiúk szociális kapcsolatai, gondok akadnak a szerelmi életükben, még a képzési lehetőségeiket is negatívan befolyásolhatja a betegség.  Ha az elváltozásokat elhanyagolják, könnyen rosszindulatúvá válhat a folyamat. Ezt senki sem akarhatja.

Forrás: