Felelőtlen napimádó tinik

Egy friss felmérés szerint az angliai tizenévesek az ajánlott idő tizenkétszeresét töltik a napon, és teszik mindezt napvédő krém nélkül.

A fiatalok majdnem fele rendszeresen két órákat tölt a napon minden védelem nélkül, miközben a hivatalos ajánlás szerint bőrtípustól függően 10-15 percnél többet nem lenne szabad napon tartózkodni anélkül, hogy valamilyen módon ne védekezzünk a sugarak káros hatása ellen. A felmérést készítő Rákszövetség nagyon aggasztónak látja ezt a trendet, mivel a fiatal korban elszenvedett napégések később bőrrák kialakulásához vezethetnek.

Az alapítvány hatszáz 13 és 24 év közötti angol fiatalt kérdezett meg napozási szokásaikról, és kiderült, hogy több mint egyharmaduk nem használ napkrémet, tízből egyen úgy hiszik, az önbarnító krémek rákot okoznak, a megkérdezettek több mint fele pedig nem tudta, hogy kell helyesen alkalmazni a napkrémeket.

bor4803

Naponta kettőnél több 25 év alatti britnél diagnosztizálnak melanomát, ami a bőrrák legveszélyesebb formája. Rona Mackie, a Glasgow Egyetem bőrgyógyásza kifejtette: „Az elmúlt években rengeteg időt és pénzt költöttünk nyilvános kampányokra, melyeken felhívtuk a fiatalok figyelmét a napozás veszélyeire, illetve arra, hogy a szolárium sem egy biztonságos alternatíva, de úgy tűnik nem mindenkinél jutott át az üzenet, ezért további intézkedésekre lesz szükség.”

Dame Sally Davies, az Egészségügyi Minisztérium szakembere hozzátette: „Napsütéses időben magas faktorszámú napkrémmel, megfelelő ruházattal, napszemüveggel védekezhetünk a káros sugarak ellen, a legmelegebb időszakban pedig maradjunk árnyékban.”

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.