Kamasz, pattanás, érzelmek

Egy új, 16 tanulmányt feldolgozó elemzés megerősítette a régóta fennálló feltételezést, miszerint a pattanásos bőr, az önbizalomhiány és a depresszió gyakran kéz a kézben járnak.

A pattanásos bőr komoly hatást gyakorol az emberek életére, de szerencsére számos kezelési módszert ismerünk, mondta Dr. Steven R. Feldman, a Wake Forest Egyetem orvosi iskolájának bőrgyógyász professzora. Dr. Feldman, az elemzés társszerzője szerint a bőrbetegségek sok esetben számos más betegséghez köthetők, például a pikkelysömörös betegek gyakran szenvednek szívbetegségektől, ízületi gyulladástól, vagy mentális problémáktól.

A tanulmányokat összefoglaló elemzés, amely a Dermatology Online Journal című szaklapban jelent meg, azt állítja, hogy az akné negatív módon befolyásolja a kamaszok életminőségét és hangulatát, valamint önértékelési zavarokat, szorongást és depressziót is okozhat. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a pattanásos bőrű tizenévesek 9%-a depressziós tüneteket mutatott, ez az arány háromszor-négyszer magasabb a teljes népességhez képest.

Az ok-okozati összefüggés érdekesen alakul ebben a témában: a tanulmányok nem bizonyítják, hogy a bőrbetegségek okoznák közvetlenül ezeket a problémákat, elképzelhető, hogy éppen fordítva van. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a depresszió okozza a pattanásos bőrt, mondja Dr. Feldman, ezzel együtt meglátása szerint a stressz negatív hatással van a bőr állapotára.

Szerencsére az akné kezelhető probléma, főleg súlyos esetekben. Az Accutane nevű gyógyszer például még mindig kapható, annak ellenére, hogy nem megfelelő szedése esetén súlyos mellékhatások léphetnek fel, és terhes nőkre nézve kifejezetten veszélyes lehet, mondja Dr. Robert S. Kirsner, a Miami Egyetem orvosi iskolájának vezető bőrgyógyásza.

Forrás: