Idősebb apuka, nagyobb kockázat?

Idős anyuka nagy kockázat, ezt gondoljuk legtöbben. Azonban egy új, kaliforniai kutatás szerint, ha idősebb az apa, megnő a spontán vetélés esélye.

Koros anyuka, koros apuka-rendellenességek sora?

A 35 év felett szülő nők esetén megnő a kockázata a gyermekeknél előforduló genetikai rendellenességeknek, az azonban kevésbé ismert tény, hogy idősebb apuka esetén is előfordul. Anya esetében a kockázat az, hogy a petesejteket folyamatosan érik környezeti ártalmak, ezért növekvő mértékben lehetnek köztük génkárosodást szenvedett példányok.

Az apa esetén sincs ez másként. Az oocyták, azaz az éretlen ondósejtek ugyanazon környezeti ártalmaknak vannak kitéve, így azokat is érik károsodások. Bizonyított tény, hogy a Down-kóros esetek 25-30%-a az apára vezethető vissza.

apa-gyerek2

50 évesnél idősebb apukákat és gyermekeiket vizsgálva jutottak erre a következtetésre. Ha az anyuka is elmúlt 35, a betegség kockázata növekszik. Mindemellett leginkább az anya életkorától függ a Down-kór kialakulása.

Öreg sperma-spontánvetélés

Minél idősebb az apa, annál nagyobb az esélye spontán vetélésnek, írja a Science et Vie című francia tudományos havilap. Minél öregebbek a spermiumok, annál kevésbé mozgékonyak, s egyre több genetikai hibát tartalmazhatnak. Az olyan vetélések fele, ahol a szülőknél nincs szó betegségről, a magzatban kialakuló kromoszóma-rendellenességre vezethető vissza.

baba_viraggal85000 nő terhességét kísérték figyelemmel a teherbeeséstől a szülésig. Azt tapasztalták, hogy ha az apa 35 éves elmúlt, akkor 30 %-kal megnőtt a vetélés kockázata, 50 éves korban pedig pont duplája volt annak az aránynak, amit a 20 éves férfiaknál tapasztaltak.
Az sem jó, ha túl fiatal
A fiatal férfiaknak sem ajánlatos túl korán gyermeket vállalniuk, mert gyermekeik nagyobb eséllyel születnek alacsonyabb testsúllyal, vagy holtan.
Különösen a húsz év alatti apukák gyermekei az igazán veszélyeztettek, ugyanis náluk gyakrabban fordul elő rosszabb egészségügyi állapot, nagyobb halálozási arányszám életük első évében vagy a korukhoz képest alacsonyabb testmagasság.

Ezekre a magyarázat az, hogy a 25 év alatti férfiak spermája nagyobb arányban tartalmaz éretlen petesejteket, ami kapcsolatban van a gyermekek születési rendellenességeivel.

A 35 – 45 éves férfiaknál szinte elhanyagolható a kockázati eltérés, azonban az 50 év feletti férfiaknak már nem ajánlják a gyermekvállalást a szakértők. Ha mégis gyermeket szeretne egy idősödő férfi (és/vagy nő), akkor érdemes különböző genetikai és egyéb orvosi vizsgálatokra ellátogatni, a születendő gyermek egészsége érdekében.

Forrás: