Minek nevezzelek?

A házasságon kívül született gyermek vezetéknevét az apától, vagy az anyától kapja?

Napjainkban egyre több nő vállal gyereket házasság nélkül – akár élettársi kapcsolatban, akár egyedülállóként is. A bürokrácia útvesztőiben eligazodni azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha éppen a szülés, vagy az újszülött gondozása foglalja le az édesanya idejét, energiáját.

A babának és az anyának járó támogatások egy részét azonban (záros határidőn belül!) igényelni kell, még ha alanyi jogon járnak is, és ehhez minden esetben szükség van a kisbaba dokumentumaira – születési anyakönyvi kivonat, lakcím-igazoló kártya, TAJ-kártya – is. Ahhoz, hogy a babát anyakönyvezni tudják, még a kórházban felveszik az adatokat a kismamától. (Otthon szülés esetén, még mindig elég sok bonyodalommal jár a születési anyakönyvi kivonat beszerzése.)

A jo_alvas_a_baba_fejlodesenek_kulcsa_3

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a baba az édesapa vezetéknevét kapja, és nem házasságban születik – ahol a törvény automatikusan a férjet tekinti édesapának -, apasági nyilatkozatra lesz szükség, azaz  az ,,apa” hivatalosan sajátjának ismeri el a születendő gyermeket.

Az idézőjelre azért van szükség, mert szó szerint, ez azt a férfit jelenti, aki magáénak ismeri el a gyereket – nem kell hozzá vér- vagy DNS- vizsgálat, tehát nem kizárólag a biológia apa veheti nevére a babát, amennyiben az anya is beleegyezik. A megfelelő hatóságok előtt tett apasági nyilatkozattal a törvény, az apát visszamenőleges hatállyal, a fogamzási idő kezdetétől a gyermek apjának tekinti; feltéve, hogy nincs más férfi, aki a családjogi törvény értelmében apának számítana (például az anya nem volt férjnél a fogamzás idején).

Apasági nyilatkozatot – hivatalos nevén ,,teljes hatályú apasági elismerő nyilatkozatot” – az anya lakhelye szerint illetékes önkormányzaton (anyakönyvvezetőnél), a bíróságnál, a gyámhatóságnál – külföldön: magyar külképviseleti hatóságnál – lehet tenni, minden esetben személyesen. Szükséges hozzá az apa és az anya személyigazolványa, lakcím-igazoló kártyája és a terhességi kiskönyv.

Az apaságot elismerő nyilatkozatot természetesen nem csak a baba születése előtt lehet tenni, de utána már a névváltoztatási kérelmet is be kell adni, és némileg hosszadalmasabbá válhat az eljárás. A születés előtt tett nyilatkozathoz, a fogamzás és a szülés feltételezett időpontját, szakorvosi bizonyítvánnyal kell igazolni (ezért is kérik a terhesgondozási kiskönyvet).
A várandós nőt és az apát (lehetőleg) egyszerre hallgatják meg, majd jegyzőkönyvbe veszik az apa nyilatkozatát.

Ezt négy példányban aláírják, melyből egyet az anyának a kórházban kell leadnia szülés előtt (egyes helyeken utána). A nyilatkozat alapján – amely így a baba szempontjából, gyakorlatilag a házassági anyakönyvi kivonattal azonos értékű lesz – a kicsi így automatikusan az apa vezetéknevét kapja.

Innentől ez azt is jelenti, hogy az apának és az anyának közös szülői felügyeleti joga lesz, vagyis óvodai, iskolai beíratáshoz, útlevél igényléséhez, stb. mindkettejük aláírására szükség lesz.

Forrás:


Egy válasz