Mikortól érdemes szülni?

Manapság a nők többsége nem kapkodja el a gyermekvállalást. A kérdés az, hogy mi számít kapkodásnak?

Amikor 26 évesen legnagyobb örömömre terhes lettem, az ismerőseim jelentős része kissé felelőtlennek tartott, a másik fele viszont csodált a bátorságomért, hogy belevágok. Azt mondták még nagyon fiatal vagyok.

Közhelyszerű, hogy minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy egészséges. A terhesség és a szülés azonban a legtöbb nő számára nem könnyű időszak. Ehhez nem elég egészségesnek lenni, erre testileg és lelkileg is meg kell érni. Természetesen a biológiai érés komoly korbeli eltéréseket mutathat, mégis az orvosok többsége úgy gondolja, hogy 18 éves kor alatt a legtöbb lány még nem elég érett az anyaságra, 15 éves kor alatt pedig minden kismama veszélyeztetett terhesnek számít.

Anyának lenni nemcsak abból áll, hogy világra hozunk egy gyermeket. Szülőnek lenni igen komoly felelősség, tehát nem csupán biológiailag, hanem pszichológiailag, mentálisan is meg kell érni az anyaságra. A kisbabáról gondoskodnia kéne az édesanyjának, amit nem könnyít meg, ha még iskolába jár, mert túl fiatal.

terhesség

Fiatal édesanyák esetében felmerül a kérdés, hogy a gyermek édesapja vajon mennyi idős, mennyire érett, alkalmas-e már apai feladatai ellátására, különösképpen arra, hogy eltartsa a családját. Utóbbi kérdés azért is rendkívül fontos, mert ha az anyának, például korából adódóan, nem volt  még egy éven át tartó bejelentett munkaviszonya, akkor nem jogosult a GYÁS-ra és a GYED-re, csupán GYES-t kaphat, ami sajnos nem elegendő egy csecsemő ellátására.

Manapság szerencsére a legtöbben úgy gondolkoznak, hogy az iskolák elvégzése után, viszonylagos anyagi biztonságban vállalnak csak gyermeket, ez pedig általában 20 éves kor után adatik csak meg. Ekkor már egy egészséges nő számára, megfelelő orvosi felügyelet mellett nem okozhat problémát, hogy egy viszonylagosan eseménytelen várandóssági időszak után egészséges csecsemőt hozzon a világra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.