Trombózishajlammal kisbaba

Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más.

Fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen, hiszen vannak olyan gyógyszerek, melyek nagyban veszélyeztethetik a baba egészségét.  Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról prof. Blaskó György, véralvadási specialista beszélt.

Trombózishajlamkor fontos a megelőző kezelés

Azoknak, akiknek korábban trombózisuk volt, vagy esetleg trombofíliások, megelőző gyógyszeres kezelés szükséges, hiszen ezáltal az újabb vérrögösödés kialakulásának esélye minimálisra csökkenthető. Ilyenkor hosszú távon – szájon át szedhető készítményeket javasol az orvos. Ezen kívül rendszeres orvosi konzultáció elengedhetetlen, hogy az eddig alkalmazott terápia megfelelő-e az illetőnek, illetve, hogy figyelemmel kísérjék az INR érték alakulását.

INR: az alvadásgátlás mérőszáma. Gyógyszeres kezelés során ennek normál értéke 2-3 közt van.

terhes14

Megtervezett teherbeesés


Mindenki tisztában van azzal, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyeket várandósság során tilos szedni, mivel veszélyeztethetik a magzat egészségét és normál fejlődését.
Ez természetesen a trombózis megelőzésére alkalmazott készítmények egy részével is így van, sőt, vannak olyanok is, melyek már a terhesség első heteiben is nagy károkat okozhatnak – már akkor is, amikor a kismama esetleg még nem is sejti, hogy állapotos.

terhesseg21

Éppen ezért, ha trombózishajlammal valaki gyermeket szeretne, már a döntéshozatalkor érdemes szakemberhez fordulnia, így nem lehet gond abból, hogy a fogamzás utáni pár hétben valamilyen probléma adódna a gyógyszerek miatt.

„A leggyakrabban adott gyógyszerhatóanyag, a kumarin és származékai sajnos veszélyeztetik a születendő gyermek csontfejlődését (főleg a terhesség 8-11. hetében), így alkalmazásuk a terhesség alatt nem javallott (bár sok esetről van tudomásunk, hogy információhiány miatt szedett kumarin nem befolyásolta a gyermek egészségét, de mégis jobb az óvatosság!)! Éppen ezért ezzel a gyógyszerrel kezelt nők csak tervezetten essenek teherbe, így a gyermekvállalási szándékot jelezniük kell a szakorvosnak. Ilyenkor a kumarin-származékot tartalmazó gyógyszert el kell hagyni és heparin-, illetve kis molekulatömegű heparin (LMWH) injekcióval kell helyettesíteni, naponta egyszer, a várandósság végéig.”– mondja prof. Blaskó György, aki hozzátette, hogy a szülés napjára a heparint alkalmazását fel kell függeszteni, és csak a baba világrahozatala után folytathatja, még legalább két hónapig. Utána az anyuka visszaállhat a korábban használt kumarin-származékra- ha feltétlenül szükséges, és természetesen orvosi javallatra! Továbbá fontos tudni, hogy az úgynevezett új típusú antikoagulánsok mellett sem lehet, illetve egyáltalán nem tanácsos teherbe esni!

Forrás: