„Á la carte szülőszoba” 4. rész

De mégis, mi a legjobb a babának? Hüvelyi szülés vagy császármetszés? Az orvos javaslataira és módszereire, vagy inkább a magunk belső igényeire hallgassunk a szülés módjának megválasztásánál?

Tervezett császármetszés

A tervezett császármetszés olyan műtét, amelyet a szülés megindulása előtt végeznek, speciális egészségügyi indokkal. Ilyenkor már a terhesgondozás során fény derült olyan problémákra, melyek alapján az orvos az tervezett szülésindítás mellett dönt. Például ha első szülésről van szó, és a gyermek farfekvéses vagy harántfekvéses. Ikerterhességnél is előfordulhat, hogy a testvérek helyzetük alapján akadályoznák egymást a megszületésben. 40 év feletti először szülő anyánál, illetve mesterséges megtermékenyítés esetén is megfontolandó lehet a tervezett császármetszés kérdése.

Erre a sebészi beavatkozásra akkor kerül sor, ha a természetes módon való szülés veszélyeztetné az anya vagy a gyermek egészségét, végső soron akár életét is. Bizonyos esetekben már előre eldől, hogy a szülés megindulása után császármetszésre kerül majd sor. Ezt indokolhatja az anya valamilyen egészségügyi problémája vagy a magzat elhelyezkedési rendellenessége. Más esetekben a császármetszésre váratlan, előre nem látható események miatt kerül sor, ilyen például a méhlepény idő előtti leválása vagy a lepény kapacitásának romlása, a magzat szívhangjának rosszabbodása.

baba_4802

A császármetszést korábban altatásban végezték, de így az altatószer a gyermek szervezetéhez is eljutott. Ma már gerinc közeli érzéstelenítéssel oldják meg, hogy az anya semmilyen fájdalmat ne érezzen, miközben végig tudatánál marad, így tanúja lehet gyermeke világra segítésének. A gerincvelőt körülvevő folyadékba beadott érzéstelenítő szer nem csak a fájdalmat szünteti meg, de a méhösszehúzódásokat is. Így válik lehetővé, hogy a hasüreget és a méhfalat a bikini vonalban megnyitva az orvos kiemelje a magzatot. A császárral született gyermek speciális ellátást igényel, ezért közvetlenül a műtét után neonatológus látja el a kicsit.

Alternatív szülés

Amit napjainkban alternatívnak nevezünk, az valójában a szülés legtermészetesebb formája. Azt jelenti, hogy a szülő nő a saját igényei szerint vajúdhat, megválasztva a testhelyzeteket, akár sétálhat is, használhat olyan eszközöket – például gimnasztikai labdát – melyek számára megkönnyítik a fájdalom kontrollálását. Az alternatív szülés lehetőség szerint nem jár gátvágással, helyette aktív gátvédelmet alkalmaznak.

Forrás: