Mi történik az első ultrahangon?

A koraterhesség idején történik általában az úgynevezett 0. vizsgálat, amely során az orvos hüvelyi ultrahang készülék segítségével megállapítja a terhesség tényét

Ezt követi valamikor a 12-13. terhességi héten esedékes 1. UH szűrővizsgálat, amikor a baba fejlődési ritmusának, a terhesség korának és a szülés várható időpontjának megállapítása mellett már a különféle fejlődési rendellenességekekre is fény derülhet.

A 0. terhességi ultrahang vizsgálat / első nőgyógyászati vizsgálat

Az első ultrahangos vizsgálatra a koraterhesség időszakában kerül sor, valamikor az 5-6. hét környékén – általában a pozitív terhességi tesztet követően.

Ez az alkalom nem része a kötelező terhesgondozásnak (ezért is nevezik "nulladik" ultrahang vizsgálatnak) és legfőbb célja a várandósság tényének megállapítása.

Az orvos kétkezes vizsgálat segítségével ellenőrzi a kismedence és a méhszáj állapotát, valamint kenetet is vesz rákszűrés és a hüvelyváladék vizsgálata céljából.

terhess_katt13

Megkérdezi az utolsó menstruáció első napját és a ciklusok általános hosszát, hogy az ultrahang vizsgálattal együttesen megállapítsa a szülés várható időpontját (ezt terminusnak nevezik) és a terhesség korát. Ez utóbbi az első hetekben pontosan megállapítható, mivel az első időszakban minden embrió egyformán fejlődik.

Az ultrahang vizsgálat hüvelyi úton történik, amely során a nőgyógyász megállapítja a petezsák/szikhólyag meglétét, kimutatja az élő embriót és a beágyazódás helyét (amely lehet méhen belül vagy méhen kívül). A vizsgálat fényt deríthet arra is, hogy egy vagy több gyermeket hordasz a szíved alatt.

Az 1. ultrahangos szűrővizsgálat (12. terhességi hét)

Ezt a vizsgálatot valamikor a 11. – 13. terhességi hét között végzik, és célja az embrió életjelenségének vizsgálata, fejlődési ütemének és méreteinek ellenőrzése, valamit a nyaki redő vastagságának mérése. Ez utóbbi segítségével következtetni lehet bizonyos fejlődési és kromoszómális rendellenességekre.

CRL és BPD – időszámítás

Az első időszakban a biometriai adatok közül az ülőméretet – CRL mérik (ez a magzati póz jellegéből adódik), mivel ennek segítségével állapítható meg legpontosabban a terhesség kora, egészen a 12. terhességi hétig. Ezt követően inkább a koponya haránti átmérője – BPD szolgál fontos információkkal a szakorvos számára.

Mit jelentenek az ultrahang rövidítések?
124801

Tarkóredő vagy nyaki redő (NT) vastagsága – kromoszómális rendellenességek

Az orvos ellenőrzi, hogy az ultrahang felvételen nem láthatóak-e komolyabb genetikai rendellenességek. Erre leginkább a tarkóredő méretéből lehet következtetni, mivel bizonyos kromoszomális rendellenességek esetében ez vastagabb az átlagosnál.

A magas NT érték, illetve az orrcsont jelenlétének hiánya a Down-kór jelenlétét valószínűsíti, azonban ez az eredmény gyakran lehet téves, és a pontos diagnózishoz további vizsgálatok szükségesek.

Fejlődési rendellenességek

Az ultrahangos vizsgálat célja – a kromoszóma-rendellenességek kiszűrése mellett – a magzat általános egészségi állapotának felmérése és anatómiai épségének ellenőrzése. Segítségével számos fejlődési rendellenesség kimutatható.

Ezek közül a 12. terhességi hét környékén már felismerhetőek a koponya és az arc problémái, ellenőrizhetővé válnak szív fejlődési zavarai, illetve a végtagok nagyobb rendellenessége is kimutatható.

Forrás: