Terhesség? Számoljuk ki!

A terhesség időtartama a fogantatástól számítva általában 38 hét, azonban a könnyebb kalkuláció érdekében világszerte mindig az utolsó menstruáció első napját veszik alapul.

A terhesség időtartama a fogantatástól számítva általában 38 hét, azonban a könnyebb kalkuláció érdekében világszerte mindig az utolsó menstruáció első napját veszik alapul – így az orvosi papírforma szerint a várandósság kb. 14 nappal tovább, vagyis 40 hétig (280 nap) tart.

A terhesség időtartama

A várandósság normális esetben 38 hétig tart (40 hét az utolsó menstruációs időszak végétől számolva), a szülés időpontja pedig valamikor a 37. és 42. terhességi hét közé esik. A 37. hét előtt koraszülésről, a 42. hét után pedig túlhordásról beszélünk.

A 40 hetes időszak 280 napnak felel meg, ami megközelítőleg 9 hónap (és pontosan 10 holdhónap). A fogantatás pillanatától számolva a terhesség kb. 38 hét, amely 266 napnak felel meg.

Mikortól számítják a terhességet?

A terhesség egyik legfontosabb tünete a menstruáció kimaradása. Mivel a fogantatás pontos idejét a legtöbb esetben nem lehet megállapítani (ez általában valamikor a 14. nap környékén következik be), ezért világszerte az utolsó menstruációs ciklus első napját veszik alapul a számításnál. Így történhet meg, hogy a 38 napos terhességet 40 hétnek számolják, és a fogantatás pillanatában ennek alapján már két hetes terhes vagy.

482291984802

A szülés várható időtartama

A szülés várható időpontja az egyik legfontosabb adat az orvos és a kismama számára egyaránt. Ezt a dátumot részben az utolsó menstruációs ciklus ideje és annak átlagos hossza alapján számolják ki, azonban a legpontosabb eredményt a terhesség 12. hetében végzett ultrahangos vizsgálat alkalmával végzett mérések adják.

Mesterséges megtermékenyítés esetén könnyebb számolni, hiszen ilyenkor pontosan lehet tudni a fogantatás időpontját. Olyan eset is előfordulhat, hogy az utolsó menstruáció időpontja bizonytalan vagy a vérzés kimaradt, ilyenkor szintén a 12. hetes ultrahangos vizsgálat adatai szerint számolnak majd.

Hány hetes terhes vagyok?

A terhesség heteit a nőgyógyászok és a védőnők mindig a már betöltött (vagyis elmúlt) hetek szerint számolják, és nem az aktuális hetet veszik alapul. Például, ha az utolsó menstruáció óta 24 hét és 5 nap telt el, akkor 24 hetes terhességről beszélünk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.