Miért vetél el a kismama?

A terhesség legszomorúbb pillanata a magzat halála. Milyen ok vezethet az elvetéléshez? A vetélés okai és jelei.

A vetélés egyike azoknak a szomorú helyzeteknek, mellyel olykor meg kell küzdenie a leendő szülőknek. Az okoknál a külső tényezők mellett a szervezet reakciója sem kedvez mindig a magzat fejlődésének.

Az terhes anyukák számára, a kritikus három hónapos határ előtt, a vetélés egyes esetekben a természet szomorú üzenete, melyre a baba rendellenes fejlődéséből kialakuló betegségeket megelőzve kerül sor.

Mit nevezünk vetélésnek?

A megtermékenyített petesejt idő előtti elhajtása a vetélés. Amennyiben a terhesség a 24. hét előtt szakad meg, illetve ha a magzatnál megszülve nem tapasztalhatóak életfunkciók, és súlya nem éri el a 600 g-ot, szintén vetélésről beszélünk. A magzatelhajtás bekövetkezhet mesterséges úton, amennyiben a kismama úgy dönt, nem vállalja leendő babája kihordását.

A terhesség megszakítása a magzat 3 hónapos kora előtt, az anya kérésére történhet meg, ezt követően azonban csak a szakorvos utasítására, olyan körülmény esetén, ahol közvetlen veszélybe kerül a kismama élete.

terhesseg_kattide17

Tudj meg többet a terhességről!

Spontán vetélés okai

Amennyiben külső behatás nélkül szakad meg a terhesség, spontán vetélés történik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szomorú esemény ok nélkül következett be. Sok esetben a vetélést az anya, és így a magzat szervezetének fertőzése okozza. Ha a fertőzés eléri a magzatburkot, az begyullad, megreped, és végül a magzat kilökődésével a kismama elvetél.

Genetikai összeférhetetlenség

Ha az anya és az apa génjeinek kicserélődésekor kromoszóma-hiba jelentkezik, a legtöbb esetben a magzat fejlődése megszakad. Az ilyen problémákra visszavezethető vetélés csak abban az esetben következik be, ha a rendellenesség a leendő gyermek életben maradását veszélyeztetné. Tehát a génhiba súlyosságától függ.

Alacsony progeszteronszint

Ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt be tudjon ágyazódni, megfelelő mennyiségű progeszteronra van szükség. A sárgatest feladata az elegendő progeszteron termelése, és ezzel a méh előkészítése, illetve a méhhártya megvastagodásának elősegítése. Sokszor azonban épp a sárgatest-rendellenesség okozza a vetélést.

A kismama szervezete jelez

Bizonyos betegségekkor, például diabétesz esetén, vagy testi problémák meglétekor az anya szervezete nem tud felkészülni a terhességre. A nőgyógyászati vizsgálatokkal kimutatható méh-, illetve méhnyak-rendellenességek szintén nagy nehézséget jelentenek már a megtermékenyítésnél, ami a későbbiekben a vetélések oka is lehet.

terhesseg

A vetélés jelei

Az erős alhasi fájdalommal egy időben jelentkező vérzés a vetélés leggyakoribb jele. Nem minden esetben kell azonban a legrosszabbra gondolni, mivel sok kismama vérzik a terhesség első harmadában. A vérzés mellett az állandósuló görcsölésre, illetve a szürkés-rózsaszín váladék megjelenésre szintén ügyelni kell, mivel ezek ugyancsak a baj előjelei lehetnek.

Számolni kell az életkorral

A nők többsége általában 20 és 30 éves kora között vállalja első gyermekét. A kor előrehaladtával, és a szervezet lassú öregedésével azonban számolnia kell minden leendő anyukának, hogy a teherbeeséssel együtt a baba kihordása alatt is több probléma jelentkezhet.

A 35 évnél fiatalabb nőknél a vetélés kockázata nem éri el a 6,5 %-ot, viszont ezt követően a 40-es évei felé haladó hölgyek vetélési aránya a duplájára nő. 40 év felett sok kismama válik veszélyeztetett terhessé, melynek 23 %-a a statisztikák szerint magzatelhalással végződik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.