Megtermékenyítő fogyás?

A testsúlycsökkentő műtétek eredményeként egyes betegek termékenysége is helyreállhat, derült ki egy új vizsgálatból.

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) olyan hormonzavar, mely a termékeny korú nők közel 10 százalékában meddőséghez vezet. A PCOS-s betegek harmada illetve negyede túlsúlyos illetve kövér az Amerikai Metabolikus és Bariatrikus Sebészeti Társaság (ASMBS) adatai szerint. Az Iowa Egyetemi Kórházak és az Iowa City Rendelőintézet kutatói 566 olyan kórosan kövér nő adatait elemezték, akiknek gyomorszűkítő műtéte volt.

A kórosan kövérek BMI-je 40 vagy annál magasabb érték. A vizsgálatba bevont nők átlagos BMI-je 52 volt, a műtétet követően jelentős mennyiségű testsúlytól szabadultak meg. 20 22 és 42 év közötti hölgyet követtek nyomon. Közüllük 14-en voltak termékenyek a műtétet megelőzően és nem terveztek további gyereket, 6-an voltak meddőek, pedig szeretttek volna gyermeket. Három évvel a műtét után valamennyien teherbe estek.

shutterstock_6786931

„Nem sok meddő nő esik át gyomorműtéten” – magyarázza Dr. Mohammad Jamal sebész docens. „A vizsgálat szerint a kórosan kövér nők, akik ennek következtében PCOS szindrómában is szenvednek, kezelhetőek a fogyasztóműtét segítségével. Számos korábbi vizsgálat igazolta a gyomorszűkítő műtét egyéb betegségekre gyakorolt jótékony hatásait is. Ezentúl a meddőség is hozzáírható a listához.”

Az eredményekről Orlandóban az ASMBS éves kongresszusán számoltak be. „Bár kis esetszámot dolgoztunk fel, további vizsgálatok végzését indokló eredményre jutottunk. Eredményeinket ismertté kellene tenni a meddő, túlsúlyos hölgyek körében” – véli Jamal. A gyomorműét után 18 hónapig nem tanácsolt teherbe esni, mert a testi változások árthatnak a magzatnak, teszi hozzá a szakember.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.