Light ital, a jó fogyókúra receptjének lelke?

Egy klinikai vizsgálat eredményei szerint (az Obesity (Elhízás) c. szakfolyóirat tette közzé) az alacsony energiatartalmú és nullkalóriás italok tudatos fogyasztása segíthet a fogyásban.

Ez a tanulmány az első, amely az alacsony energiatartalmú vagy nullkalóriás üdítőitalok fogyásra gyakorolt hatását közvetlenül hasonlította össze a vízével. Az eredmény megerősíti, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel készült italok hasznos részei lehetnek egy egészséges, alacsonyabb energiatartalmú étrendnek.

ital

A 12 hetes klinikai vizsgálat során, amelyben 303 személy vett részt, egy viselkedés-alapú diétás programban mérték az alacsony energiatartalmú és nullkalóriás italok fogyasztásának fogyásra gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy akik alacsony energiatartalmú és nullkalóriás italokat ittak, 44 százalékkal többet fogytak – átlagosan 5,95 kg-ot 12 hét alatt -, míg a vizet fogyasztó kontrollcsoport ugyanebben az időszakban átlagosan 4,09 kg-ot fogyott. Az eltérés oka leginkább az volt, hogy az alacsony energiatartalmú és nullkalóriás  édesítőszerrel készült italokat fogyasztó csoport tagjai kisebb éhségérzetről számoltak be, mint a vizet fogyasztó kontrollcsoportba tartozók.

A kutatás eredményei hozzáadódnak és illeszkednek a korábbi vizsgálatok megállapításaihoz, amelyek azt bizonyítják, hogy az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek fontos és hasznos alternatívát jelentenek az étrend energiatartalmának csökkentésében anélkül, hogy az édes íz élvezetéről le kellene mondani.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség konferenciáján bemutatott vizsgálati adatokból is kiderült már, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőket használó emberek általában egészségesebb és kiegyensúlyozottabb étrendet követnek, valamint többet is mozognak.

Forrás: https://napidoktor.hu/