Édesítőszeres fogyókúrára fel!

Az alacsony energiatartalmú, vagy energiamentes édesítőszerek használata ugyan önmagában nem okoz fogyást, de megkönnyíti a diéta hosszú távú megtartását.

A cukrot tartalmazó élelmiszerek helyett a fogyni vágyó vagy cukorbeteg személyek olyan diétáról álmodoznak, amelyben nem kell tiltó listára helyezni a kellemes, édes ízű ételeket, italokat, ezért megalkották számukra a kalóriamentes (pl. aceszulfám-K, ciklamát, szacharin) és az alacsony kalóriatartalmú (pl. aszpartám, szorbit, xilit, mannit) édesítőszereket.

Használatuk egyre inkább elterjedt az élelmiszeriparban és a háztartásokban egyaránt, hiszen az édes íz élvezetét nyújtják nagyobb mértékű energia bevitele nélkül.

Az áhított testsúly elérése vagy megtartása a rendszeres fizikai aktivitás mellett függ az elfogyasztott táplálék energiatartalmától, összetételétől. A testtömeg karbantartás kulcsa az energiaegyensúly elérése, ennek érdekében az élelmiszerekkel, italokkal elfogyasztott energiamennyiséget csökkenthetjük és/vagy az energia-felhasználást (pl. sport vagy intenzívebb hétköznapi tevékenység révén) növelhetjük.

Az alacsony energiatartalmú, vagy energiamentes édesítőszerek használata ugyan önmagában nem okoz fogyást, de megkönnyíti a diéta hosszú távú megtartását azáltal, hogy változatossá és ízletessé teszi az alacsonyabb energiatartalmú étrendet. Segítségükkel jelentős mértékben, vagy akár nullára csökkenthető bizonyos ételek és italok kalória tartalma.

Az energiamentes édesítőszerek jelenősen, gyakran több százszor édesebbek, mint a cukor, így már nagyon kis mennyiség elegendő belőlük a kívánt íz eléréséhez. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy későbbi nassolással ne pótoljuk ezt az energiát, hiszen így épp az ellenkezőjét érjük el, többletenergiát veszünk magunkhoz.

Számos kutatás vizsgálta az édesítőszerek éhségre, jóllakottságra és energia-bevitelre gyakorolt hatását. Megfigyelték, hogy ha az élelmiszerekben és az italokban a szacharózt (kristálycukor) édesítőszerekre cserélik, nem fokozódik a táplálékbevitel és az éhség.

Emellett igazolták, hogy az édesítőszerek használata elősegítheti a hosszú távú testtömeg karbantartó programokat. Kimutatták azt is, hogy az embereknél nem okoznak súlygyarapodást, valamint akik energiamentes édesítőszereket fogyasztottak, azok hosszú távon sikeresebbek voltak az alacsonyabb testtömeg megtartásában. Az Amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia 2012-ben közzétett állásfoglalása szerint az energiamentes édesítőszerek önmagukban nem befolyásolják az étkezés utáni glikémiás választ, azaz a vércukorszint emelkedését.

Az utóbbi évtizedekben több közlemény is felvetette, hogy az édesítőszerek nem kívánatos egészségügyi hatással járnak és nem biztonságos a használatuk, de a megengedhető napi beviteli értékeken belül fogyasztva nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre.

A megengedett napi beviteli érték (ADI) az a mennyiség, amely naponta egy teljes életen át fogyasztható anélkül, hogy bármilyen egészségügyi probléma fellépne. Számokban kifejezve pl.: aceszulfám-K-ból 9-15 mg/ttkg, aszpartámból 40-50 mg/ttkg, szacharinból 5 mg/ttkg. Ugyanezen édesítőszerek becsült napi fogyasztása a megengedett napi mennyiség alatt marad, az aszpartám esetében például annak csupán 10%-a.

Figyelembe kell venni, hogy az optimális testtömeg főként megfelelő, mértéktartó kalória-bevitellel, kiegyensúlyozott étrenddel, személyre szabott mozgásprogrammal, aktív életmóddal, valamint türelemmel érhető el. Minden étel és ital beilleszthető egy egészséges étrendbe, de csakis következetesen. Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek fogyasztása nem jelenti azt, hogy engedélyezett a mértéktelen habzsolás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index