A túlzott fűtés kövérré tesz?

Télen egyébként is jellemző ránk, hogy felszedünk pár kilót, kutatók szerint azonban a hízáshoz a meleg is hozzájárul, vagyis, az hogy mennyire fűtünk otthon.

Olykor még az alakjukra legjobban odafigyelőkkel is megtörténik, hogy a téli hónapokban felkúszik rájuk 1-2 kiló. A téli hízás azonban a kutatók szerint nem csak annak az eredménye, hogy általában kevesebbet mozgunk, a hideg miatt sokat tartózkodunk a lakásban, és a tévé előtt kissé elengedjünk magunkat, ha nassolásról van szó.

A hízás annak is köszönhető, hogy odabenn felcsavarjuk a fűtést. Úgy tűnik, a hatvanas években az alacsonyabb hőmérsékleten is jól megvoltunk: még kényelmesnek számított, szervezetünk pedig több barna zsírt és hőt termelt, kalóriát égetett.

A kutatók pszichológusokkal, biológusokkal és beltéri- környezetvédelmi szakértőkkel működtek együtt. Úgy tűnik, mióta a központi fűtés a 60-as években népszerűvé vált, a beltéri hőmérséklet melegebb lett. Ez igaz Angliára és az Egyesült Államokra is, tehát a kontinensek között nincs eltérés.

Az is megállapítható, hogy az elhízott emberek száma ezekben az időkben kezdett el növekedni. A kutatók szerint a modern fűtési rendszereknek köszönhetően, az emberek valamennyi helyiséget otthonukban ugyanarra a hőmérsékletre fűtenek fel, miközben azelőtt a hálószobák például hűvösebbek voltak, hiszen úgy az alvás is jobb.

cajn89ct

Ma tehát kevésbé vagyunk kitéve a hidegnek, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem termel eleget a barna zsírból, így viszont annyi kalóriát sem éget. A testhőmérséklet változásai jelentős anyagcsere-változásokhoz köthetők, az alacsonyabb hőmérséklet pedig az anyagcserét is fokozottabbá teszi: ezért is vetődött fel annak a lehetősége, hogy a rohamosan terjedő elhízásnak köze lehet a magasabb beltéri hőmérséklethez.

Persze nem csak az játszik szerepet az elhízásban, hogy mennyire vagyunk, vagy nem vagyunk kitéve a hidegnek: a mozgás hiánya, a fizikai aktivitás csökkenése, a táplálkozás (és a túlevés) szintén ludas benne.

Azonban legalább egy egészségügyi szakember állítja, hogy a hőmérséklet csökkentése otthonunkban idővel fogyást eredményezhet. Legközelebb, ha egy kicsit fázunk, ne a termosztátot csavarjuk feljebb, hanem csináljunk meg néhány guggolást!

Forrás: