Koplalás helyett egészség

A kutatók szerint a karcsúság megőrzésében fontosabb az egészséges élelmiszerek nagyobb mennyiségének fogyasztása, mint a diétázás.

Az amerikai kutatók a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy azok az emberek, akik növelték az elfogyasztott rostdús élelmiszerek, például a diófélék, gyümölcsök, joghurt és zöldségek bevitelét, valóban leadtak a testsúlyukból. A Harvard Orvostudományi Egyetem szakértői úgy vélik, hogy az ilyen ételek fogyasztása kevesebb helyet hagy a zsíros élelmiszereknek.

Fotó: 123rf.com

A kutatásban 120 ezer embert vizsgáltak 20 éven keresztül. Nem meglepő, hogy a legnagyobb mértékű hízást a sültburgonyával hozták összefüggésbe. Hasonló hatást mutattak ki azokban az emberekben is, akik sok chipset, cukrozott üdítőitalt és húsfélét fogyasztottak.

Fotó: 123rf.com

 

Kisebb mértékű hízást tapasztaltak azonban az olyan emberek esetében, akik több joghurtot, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. A tanulmány vezető szerzője, Dariush Mozaffarian professzor szerint ez a hatás az említett élelmiszerek rosttartalmával magyarázható.

Úgy tűnik, hogy a rostdús ételek fogyasztásával kevesebb hely marad a nagyobb kalóriatartalmú élelmiszerek számára, amivel csökkentjük az összes elfogyasztott energia mennyiségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index