Hidegben is hasznos a futás

Sportorvos szakértők szerint azok, akik a hideg idő beköszöntével sem hagynak fel a futással, testi és lelki előnyökre tehetnek szert.

Az egész éven át folytatott futás endorfint szabadít fel, ami hideg időben külön jót tesz. – nyilatkozta Dr. Kevin Plancher, a New York-i Plancher Ortopédiai és Sportorvosi Központ vezetője.

Az endorfin segíthet leküzdeni a szezonális affektív zavart (SAD), ami egyfajta enyhe depresszió, melyet az okoz, hogy ősszel és télen rövidebbek a nappalok, mondja Plancher. Akár szenved tőle valaki, akár nem, a kimerítő testedzés eufórikus állapothoz vezethet. A futás hideg időben szabályozza a testsúlyt is, különösen az ünnepek alatt és után. A rendszeres mozgás ráadásul megelőzi a sérüléseket is, ha valaki újfajta mozgásformába kezd bele.

terepfutas-2

A meleg, réteges öltözködés fontos az izmok melegen tartása végett.

Aki hidegben fut, az alábbi óvintézkedéseket kell megtennie:

  • Öt perces laza kocogással be kell melegíteni
  • Hosszabb távok előtt és után nyújtó gyakorlatokat kell végezni.
  • Mivel a futók gyakran észre sem veszik hidegebb időben, hogy megizzadtak, könnyen kiszáradhatnak. Futás közben és után vizet kell inni, a koffeint azonban érdemes elkerülni.

Ezen egyszerű szabályok betartásával mindenki fitt és egészséges lehet. Megfelelő gondosság mellett a téli futással csak nyerni lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.