A vízben is izzadunk?

Lehetséges izzadni, ha már amúgy is teljesen elmerültél a vízben? Sorra vesszük és leleplezzük a válaszokat.

A sportolás alatt rendkívül fontos, hogy a testünkből elvesztett folyadékot pótoljuk és így elkerüljük a dehidratáltságot. Másrészt pedig szükségünk van vízre, hogy le tudjuk hűteni a szervezetünket a fizikai erőfeszítés közben. Ez akkor is igaz, ha valamilyen vizisport szerelmesei vagyunk? Illetve mi a helyzet azokkal a sportolókkal, akik a vízben élik mindennapjaikat?

uszas

Foto:pixabay.com

Izzasztó helyzet

Az izzadás során a bőrünk verejtékmirigyei lépnek működésbe, mivel ilyenkor a káros anyagokat is képes leadni a szervezet. Ezért eredményezhet kellemetlen szagot a folyamat.

Tehát az izzadás egyben méregtelenítés is. Egyénenként eltérő, hogy ki mennyire izzadós. Egyaránt befolyásolja a környezet hőmérséklete és a fizikai aktivitás. Mindez viszont szinte teljesen lényegtelenné válik, ha a mozgást eleve vizes közegben végezzük. Vagy még sem?

A 22-es (vizi) csapda

Vajon képes-e izzadni a testünk, ha már a vízben vagyunk? Hogyan tudjuk ezt megállapítani, amikor a hajunk, testünk és ruhánk eleve nedves?  Tudjuk, hogy a verejtékezés elsődleges szerepe a test hőmérsékletének csökkentése, tehát ebből kiindulva az úszóknak és más vizisportot űzőknek feleslegessé válik az izzadás.

Még ha ez igaz is, a folyadékbevitelről akkor sem mondhatnak le, mivel a testük – a környezettől függetlenül – tudatában van a meleg helyzetnek, tehát hogy fizikai terhelésnek van kitéve, így vizet veszt. Ez a cseles helyzet viszont azt eredményezi, hogy a dehidratáltság megelőzése fontosabb, mint a hűtés.

Veszélyes vízvesztés

A dehidratáltság elkerülése, vagyis a folyadék állandó pótlása a mozgás alatt, minden sport közben fokozottan ajánlott. Felmérések igazolják, hogy azok a sportolók, akik a fizikai erőlködés közben is pótolják a vízveszteséget, jobb eredményeket képesek elérni.

Queenslandi kutatók szerint a gyerekek okosabbak lesznek, ha megtanulnak úszni.

Az úszás karizmot és az agyat is fejleszti

A folyadék fokozatos utánpótlása azért különösen fontos, mivel a szervezetből nem csak a víz, hanem az ásványi anyagok is távoznak. Ezek hiányában pedig a testünk vészreakciókat fog küldeni.

Foto:pixabay.com

Tehát nem az a fontos, hogy érezzük-e, hogy izzadunk, hanem az, ahogy reagálunk rá. Ha azt szeretnénk, hogy a mozgás után frissek és üdék legyünk, ne feledkezzünk meg egy palacknyi vizet is magunkkal cipelni.

Forrás: Napidoktor.hu