Küzdelemre fel!

Az emberiség az evolúció törvényei szerint, a megjelenése óta folyamatos harcot volt kénytelen vívni a túlélésért.

Mi is az a küzdősport?

A családfőnek mindig fontos volt, hogy megóvja családját az idegen támadástól, ezért különféle technikákat és taktikákat fejlesztettek ki annak védelmére. Ezekből az évezredek alatt folyamatosan formálódó harci technikákból fejlődtek ki a mai harcművészetek, küzdősportok.

Rendszerezésük igen bonyolult, csodálatos és egyben szövevényes: miből mi alakult ki, egyik hadvezér, illetve mester milyen harcmodort, technikát, stratégiát vitt tovább a harcok során, és adott át  tanítványainak, és ez milyen hatással volt a következő generációkra?

Egy gyűjtőfogalomról van szó, minden olyan sportág ide tartozik, ahol az ellenfelek csak puszta kézzel, vagy a kezet és lábat kombinálva, illetve valamilyen eszközzel, felszereléssel,  egymással érintkezve az adott szabályok szerint viaskodnak, vagyis ,,küzdenek”. Ide tartozik például a vívás, ökölvívás, birkózás vagy cselgáncs, stb.

Mit értünk távol-keleti küzdősport alatt?

Minden Távol-Keletről származó küzdősportot – s tágabb értelemben a budo sportokat is – magába foglaló gyűjtőfogalom. Ide sorolható a thai box, judo, escrima, taekwon-do, kung-fu, karate, ju-jitsu, szambo, és még ezek többféle fajtája.

Mi a harcművészet?

Minden olyan harci rendszer, amelyet művelői művészi szintre fejlesztettek. Harcművészet kategóriába tartoznak azok az ágak, melyekben nem a versenyzés az elsődleges cél, hanem főként a jellem fejlesztését, a gyakorlatok tökéletesítését tűzik ki célul, s az adott rendszert, s annak filozófiáját egyfajta életmódként fogják fel. Ilyenek például, az  iaido, kenjutsu, kendo, karate, Magyarországon a szablyavívás, íjászat, fokosharc.

Természetesen nem kizáró ok, ha adott esetben versenyeket is rendeznek. A mai küzdősportok összességét gyakorlatilag ősi harci rendszerekből gyökereztetjük. Az ókori görögök például a nyers küzdelmet egy magasabb szintre transzformálták.

Ők voltak azok, akik magát az emberi testet is a művészet szintjére emelték. A korábbi ösztönös, túlélésért folytatott harcot is felváltották a korabeli küzdősportok. Ezek aztán elmaradhatatlan versenyszámai lettek az olümpiai játékoknak.

Azonban Ázsia hatalmas kínai népét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen a keleti budo-t, a harc útját-művészetét ők ismertették meg a világgal, valamint a középkorban, Mátyás király idejében a legjobb íjászoknak tartották a magyarokat. A harci művészet, vagy küzdősport tehát egy olyan sportműveltségi terület, amely…

testalkat-sport

  • a saját testérzékelés magalapozása során kiemelten fejleszti a megfigyelés, a gondolkodás, tanulás képességének fizikai-élettani alapjait,
  • nagy figyelmet szentel a jellem, becsület, akarat, önuralom, tisztelet, kitartás kifejlesztésére, és erősítésére,
  • teherbírást, edzettséget ad, testi és lelki alkalmazkodásra késztet,
  • megelőzi és kezeli a testi és lelki ártalmakat,
  • biztosítja a biológiai éréshez alkalmazkodó, egészséges testi fejlesztést, a fejlődés mérését,
  • előidézi, elősegíti az egészséges személyközi, társas kapcsolatok átélését,
  • magában foglalja a pozitív életérzést, az örömszerzést, szórakozást, esetleg a versenyélményeket,
  • a sport- és mozgáskultúrával összefüggő, rendszerezett ismereteket ad.
  • A küzdősport skálája még Magyarországon belül is igen széles, így minden érdeklődő megtalálhatja a saját elképzelésének megfelelőt. Sok ismert és elismert oktató, nagymester, stílusvezetőnknek köszönhetően harcművészeti nagyhatalomnak is tartják országunkat. Tehát, aki úgy érzi szívesen belekóstolna, annak Tatamira fel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.