Mit kell tudni a turistajelzésekről?

Készüljünk a szép időre, és már most kezdjük el memorizálni, hogy melyik jel, mit jelent.

Ahhoz hogy túrázni induljunk, ismernünk kell a jelzéseket, amik segíthetnek bennünket a tájékozódásban. A most is használt egységes turista útjelzések 1930 óta használatosak, melyeknek összefoglaló neve; turistajelzés.

A turista térképeken piros folytonos vonallal jelölik az útvonalakat. A turistaút színjelzését vagy a kezdőbetűk feltüntetésével, vagy a tényleges szín és jelzés kódot ábrázolják.

turista

Ezek turistajelzések fehér négyzetbe festett kék, piros, sárga  és zöld színű sáv, kereszt, kör, háromszög, omega, és ,,L" jelzések lehetnek. A főjelzések a sávjelzések, a színeknek fontossági jelentőségük van. A jelzéseket általában kőre, fára, vagy jól látható tereptárgyra festik.

A jelzések annak az útnak a színét viselik, amelyből kiágaznak, jele pedig azt a ,,tárgyat" jelöli, ahová a kiágazó út vezet (amit a magyarázatban lehet olvasni).

A kék szín jelenti, hogy több hegységen (tájegységen) át vezet a turistaút. A piros szín jelentése, hogy egy hegységen keresztül vezet a főútvonal. A sárga jelzés helyi jelentőségű vándorutat jelez, míg a zöld szín a helyi jelentőségű vándorutat mutatja.

Forrás: