Nők és a sport

Felmérést készített a Medicine & Science in Sports & Exercise, ahol a nők testmozgási szokásairól próbáltak minél többet kideríteni.

Ehhez pedig nem is kellett számukra több, mint ötszáznyolc menopauzán átesett hölgy, minimum ugyanennyi lépésszámláló és közel tizennyolc hónap.

A menopauza görög eredetű szó (a meno ciklust jelent, a pauza szünetet), amely az időskori változókor időszakát jelöli. Ilyenkor a nők nemi ciklusa megszűnik, a továbbiakban képtelenek lesznek a gyermeknemzésre, de szexuális életükben közvetlen módon nem okoz hosszú távú változást. Ez egy természetes, az öregedéssel járó folyamat, mégis sok nő esik ilyenkor kétségbe, mert úgy érzik, hogy nőiességüktől fosztották meg őket azzal, hogy többé nem eshetnek teherbe.

A változókor általában az ötvenegy év körüli nőket érinti, ötvenöt éves korukra már a nők kilencven százaléka átesik a menopauzán. A negyvenöt és hatvannégy év közötti női korosztályok testmozgási szokásait vizsgálták kutatók Mark Newman vezetésével, akinek a nevéhez több szociológiai vizsgálat is kötődik.5522A vizsgálat tizennyolc hónapot ölelt fel, ez alatt bőven volt idejük összehasonlítani a nyáron és a télen megtett lépések mennyiségét. Mint az várható volt, nyáron sokkal többet mozogtak a felmérésben résztvevők. Newman állítja, már régóta gyanították, hogy az aktivitás szintje szezonálisan változik, hiszen természetes, hogy a hideg hónapok alatt inkább benn maradunk, ami csökkenti a lehetőségek számát. A hideg azonban csak egy tényező a sokból, ami okozhatja a tél láb-barátabb mivoltát.

Az eredmények szerint ugyanis a rendkívül meleg nyár sem kedvez azoknak, akik eddig szívesen mozogtak. Ez a hétköznapi ember számára nem újdonság, de immáron tudományosan is bizonyított, hogy amikor az átlagosnál magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, az emberek felhagynak a testmozgással, és szívesebben hűsölnek valami eldugott, árnyékos helyen.

Megfigyelték továbbá, hogy azoknál a nőknél, ahol a nyár állandó jellemzője a tűzforró napsütés, ott abban az évszakban sem emelkedett meg túlzottan a rendszeres testmozgást végzők száma.5523Végül arra jutottak, hogy nyaranta átlagosan több mint hétezer lépést tesznek meg ezek a hölgyek, ami télre közel kétezerre esik vissza.

A negyvenöt és hatvannégy éves kor közötti nőket további két csoportra osztották: egészségnevelésben résztvevők és életmód változtatók. Utóbbiak esetében megfigyelhető volt, hogy stabilabban tartották a testmozgás adott szintjét az év során.

Mark Newman kihangsúlyozta: az ebbe a korosztályba tartozó asszonyok az egyik legkevesebbet mozgó korcsoport, pedig nekik fokozottan szükségük lenne arra, hogy legalább egészségmegőrzések érdekében valami folyamatos fizikai aktivitást végezzenek.

 

Forrás: