Itt az ideje, hogy hegyet mássz! – Formák és eszközök

Az alpinizmus, vagy hegymászás a magas, sziklás hegységekben való mászást jelenti. Nézzük meg milyen fajtái vannak a hegymászásnak.

Alpinizmus

Az alpinizmus magas, sziklás hegységekben való hegymászás, mint sport. Az alpinizmus régóta hódít, az Alpok legmagasabb csúcsait már több mint száz éve megmászták, az amerikai és afrikai földrész legkiemelkedőbb magaslatait is a századfordulón kezdték meghódítani az alpinisták.

A Himalája több mint 8000 méteres csúcsait azonban csak a 20. század második felében sikerült legyőzni, a modern felszerelés segítségével (hideg ellen jobban védő, de könnyebb ruházat, nélkülözhetetlen oxigénpalack – minden hegymászó bolt árusítja ezeket), de így is több hónapos hegymászó expedíciók szükségesek hozzá. Napjainkban az összes jelentősebb hegycsúcsot megmászták már. Az alpinizmus teljesítményei inkább a technikai nehézségek (pl. rossz klimatikus viszonyok) miatt jelentősek.

A szabad hegymászás

A szabad egyéni hegymászás, amelyet különlegesen könnyű felszereléssel és szabad kézzel hajtanak végre meglehetősen elterjedt. Ezen hegymászás lényege megkeresni a természetes kapaszkodókat a sziklafal gyors megmászásához. A hegymászás ezen fajtáját elsősorban a közepes magasságú hegyekben és a kisebb sziklafalakon végzik.

Az 1980-as évektől a szabad hegymászás meghódította a magas hegyek fő útvonalait is. A hegymászás alapjait hegymászó tanfolyam elvégzésével lehet elsajátítani.

Foto:123rf.com

A hegymászás fajtái, jellemzői

Kéménymászás

A kéménymászás során a hegymászó úgy halad, hogy a sziklafalra ellentétes erőt gyakorol. Ezt a technikát a barlangkutatássorán is hasznosítják a kürtök és hasadékok megmászásához. A kürtökben leginkább a “kéményseprő” technikát alkalmazzák. A normál kéménymászás esetében a hát és a kéz a lábbal szemben helyezkedik el, a hegymászó kezével megtámaszkodva csúsztatja feljebb a hátát és így halad felfelé.

Jégmászás

Kemény havon vagy jégen a hágóvas használata tulajdonképpen elengedhetetlen. Kétféle technika létezik a jégmászás esetében: a telitalpas mászás és a lábujjhegyen mászás. Az előbbit meredek szikla esetében alkalmazzák, a lábujjhegyes mászáshoz jó egyensúlyérzékkel kell rendelkezni, mivel a jégszögek csak egy része fúródik be a jégbe.

Kötélcsoport

A kötélcsoport azoknak a hegymászóknak a csoportja, akik ugyanahhoz a kötélhez tartoznak a hegymászás során. A csoportok általában két (kötélpáros) vagy három (parti) hegymászóból állnak.

Ereszkedés kötéllel

Az ereszkedés kötéllel olyan technika, amely lehetővé teszi a hegymászó gyors leereszkedését egy függőleges vagy kifelé hajló sziklafalról dupla kötél segítségével, amely középen cövekékhez, gyűrűhöz vagy a szikla kiugró részéhez van rögzítve.

Az alpinizmus legfőbb kellékei

Alpinista Ék

Az ék, mely acélból vagy könnyűfémből készül, feladata a biztosítás a sziklafalon. A “cövekéket” helyettesítő szemcsavart egy repedésbe helyezik, ahol a húzóerő hatására megakad.

Jégcsákány

A hóban vagy jégen rendezett versenyeken használatos jégcsákány nyelének egyik végén foglalatban lévő hegy, a másik végén kalapácsfok és csákányfej féleség található. A jégcsákány fején gyakran lyuk van, amelybe karabiner illeszthető.

Jégcsavar

A jégcsavar hosszú fémcsavar, melyet hóba vagy jégbe fúrnak, hogy ide kerüljön rögzítésre a karabiner.

Hegymászó cipő

A védelmet és egyben a haladást elősegítő hegymászó cipő a felszerelés egyik alapvető része, amely sokat fejlődött. A műanyag cipők kiszorítottál a klasszikus bőrcipőket előnyeikkel, a műanyag cipő ugyanis vízhatlan, könnyű, gyorsan szárad, de a szellőzése kevésbé jó.

Foto:mountain.com

Karabiner

A karabiner könnyű ötvözetű, ovális alakú gyűrű, amelyen zárható kapocs van, arra használják, hogy a kiálló szikladarabokhoz rögzítsék a kötelet vagy a hegymászókengyelt a biztosítás során.

Foto:mountain.com

Kesztyű

A vékony bőrkesztyű sziklákon és jeges terepen használatos, a gyapjúkesztyű pedig hóban. Az egyujjas kesztyű jobban vég a hidegben, de nehezebb vele a fogás.

Foto:mountain.com

Kötél

A hegymászó kötél régen kender- vagy manilaros volt, ma már ezeket könnyebb és rugalmasabb nejlonkötél helyettesíti. Ezek rothadásmentesek és a hegymászó esetleges esésekor tompítják a sebességet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index