Kerékpározzunk a fővárosban!

Az utóbbi években szerencsére egyre több a bicikliút Budapesten. Sokan munkába is kerékpárral járnak

Ha minden nap nem is kerékpározunk, egy kellemes hétvégi kirándulásra mindenképp menjünk el a jó időben! Az alábbiakban néhány budapesti és főváros környéki útvonalat javaslunk.

Belvárosban két keréken

Amennyiben kedvünk van egy kicsit jobban megismerni Budapestet, vagy csak két keréken is bejárni a jól ismert helyszíneket, tegyünk egy körtúrát a belvárosban!  A Városligetből indulhatunk: be is barangolhatjuk a parkot, megnézhetjük a Széchenyi-fürdő gyönyörű épületét, elkerekezhetünk a Vajdahunyad várához is. A csónakázó tó partján meg is pihenhetünk.

A Ligetből az Andrássy úton juthatunk be a belvárosba, melyen végig tudunk biciklizni (egyes szakaszokon, a járdán kialakított bicikliúton, más helyeken kerékpár sávban). A Deák térnél menjünk le a rakpartra, kerekezzünk el egészen a felújított Margit-hídig. Itt jól megkülönböztetett kerékpárúton mehetünk át a budai oldalra.  Ha több időt szántunk a körútra, a Margit- szigetet is bejárhatjuk.

bicikli1

Amennyiben van kedvünk egy kicsit növelni a pulzusszámunkat, a budai oldalon a Várnegyedbe is felbiciklizhetünk. Ha ezt inkább kihagynánk, akkor a Margit-szigetről menjünk vissza a pesti oldalra. A hídról lehajtva haladjunk tovább a Széchenyi-rakparton a Kossuth tér irányába, itt a járdán kialakított kerékpárúton haladhatunk. A Kossuth Lajos téren csodáljuk meg az Országház épületét, és gyönyörködjünk a budai panorámában. Az Alkotmány utcán kerékpársávon mehetünk a Bajcsy-Zsilinszky útig, itt jobbra kanyarodva jól kialakított kerékpárúton juthatunk el a Deák térig. Itt balra kanyarodva az Andrássy útra jutunk, ahol a Hősök teréig/Városligetig elkerekezve fejezhetjük be körtúránkat.

Római part

Akár egész Budapestet átszelhetjük a budai rakpart mentén.  Amennyiben délről haladunk észak felé, végcélunk lehet a Római part, amely kedvelt kerékpáros találkozóhely. A Duna partján egy jó halászlé vagy hekk elfogyasztása során kipihenhetjük az út fáradalmait. Egészen délről, akár a Lágymányosi híd lábától is indulhatunk északnak. A Budai Alsó Rakpart ezen szakaszán járdán kialakított kerékpárúton haladhatunk.

Vigyázat, hétköznap csúcsidőben erős a biciklis forgalom ezen a részen, próbáljuk inkább máskorra időzíteni kirándulásunkat. Ezen az úton továbbhaladva, a Kossuth tér magasságától kerékpárúton haladhatunk tovább szinte egészen az Árpád-hídig. Innen a Laktanya majd a Folyamőr utcán folytassuk utunkat (ott a közúton kell tekernünk). Tovább haladva a Jégtörő úton ismét kerékpárúton kerekezhetünk. A Gázgyár utcán menjünk le a Római partra, és igyuk meg jól megérdemelt italunkat.

bicikli1

Budapest-Szentendre

Amennyiben a Római partot túl közeli célnak találjuk, elmehetünk egészen Szentendréig is. Ehhez menjünk tovább északra végig a Római parton, majd a Kossuth Lajos üdülőparton. Majdnem 4,5 km tekerés után hajtsunk a Duna sétányra. Ezen közel 9 km-t biciklizve már meg is érkeztünk Szentendrére.

Budapest-Budakeszi

Akár a Budakeszi Vadasparkot is meglátogathatjuk kerékpárral. Amennyiben a Széll Kálmán tértől (korábban Moszkva tér) indulunk, az út kb. 10 km. Legyünk azonban óvatosak, hiszen az útvonal nagy részén nincs kijelölt kerékpárút, valamint szinte végig emelkedőn kell hajtanunk. Ezért ezt az útvonalat csak tapasztaltabb kerékpárosoknak ajánljuk, gyerekekkel lehetőleg ne induljunk el. Az út első részében, felfelé a Szilágyi Erzsébet fasoron haladva még kijelölt kerékpárúton mehetünk. Közel másfél kilométer megtétele után, balra kanyarodva hajtsunk rá a Budakeszi útra, itt már csak a közúton tekerhetünk egészen Budakesziig.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: