Jeges fürdőt az izomlázra?

Valóban elmulasztja a jeges fürdő az izomlázat akár egy nap után? A kutatások szerint egyenértékű egyéb gyógymódokkal.

Edzés után gyakori, hogy kínzó izomláz gyötör bennünket. A mozgást persze emiatt nem szeretnénk következő alkalommal kihagyni, pedig fogalmunk sincs, hogyan fogunk ilyen fájdalommal teljesíteni. Kutatók szerint, a jégfürdő a megoldás!

Jobb mindennél, és ugyanannyit ér, mint ha például kompressziós harisnyát, vagy nyújtózkodást alkalmaznánk. Az atléták is dicsérik, sok sportolónak szokása lett jeges fürdőt venni. ,,Passzív nyugalom az edzés után, mégis több, mintha semmit sem tennénk az izomláz ellen, és hatékonynak tűnik” – mondta el Chris Bleakley PhD, kutató, az észak-írországi Ulster egyeteméről.

A jégfürdő mintegy 20 százalékkal csökkenti az izomfájdalmakat. A hideg vízbe merítés, és az egyéb gyógymódok között nincs különbség. A vizsgálat a The Cochrane Library-ben jelent meg. Gary A. Sforzo, az Ithaca College professzora szerint ugyanakkor kár keresztülmenni ezen a tortúrán, ha az nem tűnik sokkal hatékonyabbnak, mint például egy ibuprofent bevenni.

A jégkockákkal teli kád, nos, egyesek számára valóban elborzasztó gondolat lehet, hacsak nincs odakint 40 fok. Az izomláz (késleltetett izomláz) olyan fájdalom, mely bemelegítés nélküli erőteljes mozgás, szokatlan gyakorlat után jelentkezik.

Általában 24-48 órával az edzés után érezhető: duzzanat, izommerevség, helyi izomláz jellemzi. Szakértők szerint a mechanikus károsodás, mely az izomrostokat érinti, gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A fájdalom leküzdésére a sportolók gyakran vesznek jégfürdőt spa-ban, vagy az otthoni kádban.

jeges vodor

A jeges fürdőben öt, vagy ennél több percet töltenek. A kutatók 17 kis tanulmányt vettek alapul a vizsgálathoz, melyekben összesen 366 ember vett részt. Átlagéletkoruk 16-29 év volt. A tanulmányok során a jeges fürdők hőmérséklete sem volt teljesen egyforma.

A résztvevők átlagosan 5-24 percet ültek a fürdőben, és derékig voltak elmerülve benne. A jégfürdőt 20 perccel azután vették, hogy befejeződött az edzés. Egy-két tanulmányban egynél több jeges fürdőt is vettek az önkéntesek.

14 tanulmány hasonlította össze a jégfürdő használatát azzal, hogy a kontrollcsoport a mozgás után semmivel sem kezelte az izomlázat. Néhány a jégfürdőt a forró fürdővel hasonlította össze, az enyhe jogginggal, illetve a kompressziós harisnyával.

A kutatók nem találtak a kezelések között különbséget, szövődményeket nem vizsgáltak. Azt azonban a kutatók nem értik, hogyan működik a jeges fürdő. Számos tanulmány használt vérmintákat, hogy a jégfürdőbe merülés biomarkerekre gyakorolt hatását vizsgálja.

hátfájás01

A gyulladásos válaszra gyakorolt hatás sem volt kimutatható, csak a fájdalom csökkent. A kutatók mindenesetre azt javasolják a sportolóknak és a rendszeres mozgást, edzést végződnek, hogy azt a módszert használják fájdalomcsillapításra, amely számukra a legjobb.

Ez lehet a hideg vizes-jeges fürdős változat-, a kompressziós harisnya és a nyújtás keveréke is. Chris Bleakley ugyanakkor arra figyelmeztet: nem mindenkinek való a jégfürdő! Nem szabad alábecsülni a hideg vízbe merülés okozta sokk lehetőségét sem!

Ez hatással lehet a szívre, a vérerekre és a légutakra is, emelheti a vérnyomást és a szívverést. ,,A rendszeres jeges fürdő hosszú távú hatásai sem világosak” – tette hozzá. Annyi bizonyos, hogy további vizsgálatokra és tanulmányozásra is szükség van.

Forrás: https://napidoktor.hu/