A térdünk védelmében

Az erőltetett fizikai aktivitás káros a térdízületnek.

Azon középkorú emberek esetén, akik magas szintű fizikai aktivitást végeznek, nagyobb eséllyel károsodik a térdízület, és megnő a csont- és ízületi gyulladás kialakulásának kockázata – az erre utaló tanulmányt az Észak Amerikai Radiológiai Társaság éves találkozóján mutatták be.

„Eredményeink felvetik, hogy az intenzív fizikai aktivitás a térdízület rendellenességinek és az oszteoartritisz kialakulásának nagyobb kockázatával jár” – mondta Dr. Christoph Stehling, a San Francisco-i Egyetem ösztöndíjas kutatója, valamint a Münsteri Egyetem radiológusa. Az oszteoartritisz az ízületek degeneratív betegsége, mely fájdalommal, dagadással és merevséggel jár. A statisztikai adatok szerint 27 millió amerikai felnőttet érint.

A San Francisco-i Egyetem vizsgálatában 236 tünetmentes 45 és 5 év közötti egyén vett részt – 136 nő és 100 férfi. A résztvevőket egy kérdőív kitöltése alapján alacsony, közepes és magas fizikai aktivitású csoportba sorolták.

Fotó: 123rf.com

A magas aktivitású csoport hetente órákat töltött sétával, sporttal, egyéb gyakorlatokkal, vagy barkácsolással, illetve egyéb házimunkával. Az erőltetett fizikai aktivitás káros a térdízületnek.

A radiológusok MRI-elemzést végeztek, van-e kapcsolat a fizikai aktivitás és a térdkárosodás (térdízületi porc, csontvelő ödéma, vagy szalagsérülés) között. Ezek a rendellenességek kizárólag aktivitásfüggők voltak, nem kor-, vagy nem specifikusak. Ezenfelül a vizsgálat megállapította, hogy bizonyos aktivitásformák (például futás és ugrás) nagyobb eséllyel károsítják a térdet. Dr. Stehling hozzátette:

„Kevésbé megterhelő mozgásformák, mint az úszás, kerékpározás védik a beteg porcot, és megelőzik a betegség kialakulását. Azonban további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a magas, illetve az alacsony aktivitást igénylő mozgásformák hogyan befolyásolják a kialakult betegség előrehaladását.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.