Remek tyúkhúsleves recept!

A tyúkhúsleves a magyar konyha egyik jellegzetes étele, amelyet számtalan recept alapján készítenek el a háziasszonyok. Mi most 3 különböző receptet osztunk meg olvasóinkkal!

Hozzávalók 6-8 személyre

egy "minél öregebb, annál jobb" tyúk (1,5-2 kg-os vagy egy nagy tyúk fele), a hús mennyiségétől függően 75 dkg-1 kg körüli vegyes leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika vagy paradicsompaprika), 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma. 10 dkg gomba (vagy egy evőkanál szárított gomba), 1 ökölnyi karfiolfej, 1 cikk kelkáposzta, 1 kis kötegnyi zöldbab, 2 evőkanál kifejtett zöldborsó (ez utóbbiak lehetnek mirelitből is). 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 babérlevél, kis darabka lestyángyökér (vagy 1 csokor friss lestyánlevél), kis darabka szerecsendió-virág, 2 szem szegfűszeg. 3 szem kibontott kardamommag, bő 4 l víz, 5 dkg cérnametélt vagy csigatészta, 1 evőkanál só, 1 késhegynyi kristálycukor.

A tyúkhúsleves elkészítése

A megtisztított tyúkot kis részeire vágom. (Ha nagyon zsíros, leszedem róla a lelógó, bőrös zsírdarabokat, és kiveszem a hasában lévő hájat. Ezeket apróra darabolva kisütöm, a visszamaradt tepertőt ledarálom, és később tepertőkrémet készítek belőle négyszeres mennyiségű, főtt áttört burgonyával, sóval, borssal, mustárral.)

csirkeleves3

Egy lehetőleg 7-8 literes fazékba beleteszem a fűszerzacskóba vagy a teatojásba rakott fűszereket, a megmosott, de tisztítatlan, héjas vöröshagymát, és a meghámozott, félbevágott fokhagymagerezdeket. Beleteszem a húsdarabokat is. Ráöntöm a hideg vizet, és a fazekat a tűzre teszem. Fedetlenül közepes lángon felforralom. Ezután a lángot takarékra állítom, és keverés nélkül (a tyúk korától függően) legalább 1,5-2 órán keresztül forralom. Ügyelek arra, hogy a leves csak szép lassan, egyenletesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön. Közben az összes zöldséget megtisztítom, de egészben hagyom.

A zellerzöld, a petrezselyemcsokor és a friss lestyánlevél kivételével a főzési idő letelte után (vagyis amikorra a hús már puhulni kezd), az összes zöldséget egyenként – hogy a forrás ne szűnjön meg – beleteszem a levesbe. Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg minden megpuhul. A kész levest lehúzom a tűzről, és 30 percig "higgadni", állni hagyom. Finom szűrőn átszűröm, majd a húst is, a zöldséget is külön tálba teszem (a főtt hagymát kidobom). A leszűrt leves tetejére szórom a nagyon finomra vágott "zöldeket" (a félretett zeller-, petrezselyem-, valamint lestyánzöldet), és a külön megfőzött tésztával tálalom. A zöldséget a hússal együtt vagy a nélkül, esetleg tetszés szerinti mártással kínálom mellé vagy a leves után.

Ha a főtt tyúkhúst főfogásként szeretném tálalni, akkor a következőképpen főzöm meg a levest: 4 l vizet felforralok, beleszórom a sót és beleteszem a fűszerekkel teli teatojást. Felforralom. Ha erősen zubogva, lobogva forr, egyenként, másodpercnyi szüneteket tartva, beleeresztem a húsdarabokat, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg. Csak akkor teszem takaréklángra, ha már minden húsdarab a fazékban van. A továbbiakban ugyanúgy készítem, ahogyan azt leírtam.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.