Halgombóc leves és halcsemege – Recept

Halas receptjeinkkel segíteni szeretnénk azoknak, akik szeretnének gyakrabban halat sütni, főzni. Klasszikus halas ételek és újszerű hal receptek nem csak az ünnepi asztalra, hanem a hétköznapokra is.

Halgombóc leves

Hozzávalók

2 teáskanál ételízesítő – sok zöldséggel

1 teáskanál ételízesítő magyaros

50 dkg halcsont (pontyfarok vagy – fej)

1 vöröshagyma

40 dkg csiperkegomba

2 paradicsom

1 húsos zöldpaprika

1 hegyes erőspaprika

4 evőkanál olaj

2 dl tejföl

1 púpozott evőkanál liszt

zoldseg47

A halgombóchoz

30 dkg pontyfilé

2 evőkanál étkezési keményítő

fél mokkáskanál őrölt bors

1 kisebb csokor petrezselyem

1 tojásfehérje

A galuskához

1 tojás

4 evőkanál liszt

A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megszórjuk ételízesítővel, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.

A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük magyaros ételízesítővel. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk.

A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, megszórjuk ételízesítővel, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.

recept_doboz16

Tejszínes krémes halcsemege brokkolival

Hozzávalók

1 db csirkefalatok gombával és burgonyával alap

80 dkg filézett busa vagy fagyasztott tengeri halfilé

30 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)

1,5 dl főzőtejszín

A busafiléket alaposan megmossuk, kb. 10 dkg-s szeletekre vágjuk. (Ha a fagyasztott tengeri halfilét választottuk, akkor vágjuk félbe.) A halat a tasak felső részében található sütőzsákb.a helyezzük, hozzáadjuk a megmosott és rózsáira szedett friss brokkolit (vagy a fagyasztott brokkolit), s egyenletesen ráhintjük a tasak alsó részében található fokhagymás csirkesült alapot.

Körülbelül 1,5 dl főzőtejszínt hozzáadunk, lezárjuk a sütőzsák mellett található lezáró elemmel. Óvatosan, a haldarabokra ügyelve összerázzuk. Hőálló tálba tesszük, majd előmelegített sütőben, 180–200 °C-on 30 percig sütjük a sütő alsóbb rácsán, hogy sütés közben a kissé felfújódott sütőzsák ne érintkezzen a sütő egyik részével sem.

Tálaláskor a halat, brokkolit meglocsoljuk a saját levével. Vajas burgonyapürével vagy párolt rizzsel körítjük.

Forrás: