Most érnek az őszi tökök!

Ősszel számtalan méretben és színben kínálják magukat a különböző tök fajták, amelyek akár a konyhában, akár mint őszi dekoráció felhasználhatók

A tökfajták gazdagsága lenyűgöző, hiszen több mint 150 fajtájuk ismert. Ezek közül itthon a sütőtök, a dísztök, a csillagtök és a spárgatök a legismertebbek.

Legtöbbször vidéken termesztik nagy mennyiségben ezt a fajta zöldséget, de ma már egyre több hobbi kertész is próbálkozik a termesztésükkel. A legtöbb tökfajta latin neve cucurbita pepo, majd ezután teszik oda a fajta neveket.

A többi zöldséghez hasonlóan a tök is Közép Amerikából származik, ám ma már számtalan nemesítésnek köszönhetően évente születnek új fajtákra. A tök egyik legkedveltebb fajtája, amely a konyhában is egyre népszerűbb a cukkini, amely a kisebb konyhakertekben is elfér.

Szinte egész nyáron át termeszthetünk tököt a kertünkben, legyen szó cukkiniről, laskatökről, lopótökről, sütőtökről, vagy a még kevésbé ismert kolbásztökről.

A tök termesztéséhez felhasználhatjuk a saját kertünkben levő növényről begyűjtött magokat, vagy a vetőmag boltban kapható nemesített magokat.

A magokat májusban érdemes elültetni, amikor már elmúltak a fagyok és a talaj hőmérséklete eléri a 8- 10 fokot. A magvetésnél fészkenként 3-4 magok vessünk a szabadba, majd a kelés után érdemes ritkítani a sorokat. A töknél 1×1 méteres tenyészterületet érdemes számolni. A vetőmag csírázásához minimum +12 fokos hőmérsékletre van szükség, a palánták fejlődéséhez pedig teljes napfényre.

Ha rendelkezünk egy védett üvegházzal, vagy olyan helyiséggel ahol előnevelhetjük a palántákat, már márciusban vagy április elején is vethetjük a magokat kis cserépbe. Így májusra már kész erős kifejlett palántákat tudunk majd kiültetni a szabadba. Fontos hogy a tökféléket mindig tápanyagban gazdag jó minőségű talajba ültessük, mert a silány talajban a termés sem fog szépen fejlődni. Így a kert azon részét ahová tavasszal tököt szeretnénk telepíteni, érdemes már ősszel betrágyázni, ez fészkenként kb. 4-5 kg érett istállótrágyát jelent,  valamint fontos hogy a palánták teljes napfényre kerüljenek.

zoldsegek23 bio_katt1

A kiültetett palántáknak nincs igényük különösebb gondoskodásra, elég számukra a természetes csapadék, de száraz aszályos időszakban nekünk kell a csapadékról gondoskodni, és a rendszeres kapálásról és gyomlálásról sem szabad megfeledkezni.

A tökben sok C,-A,- D,- és E vitamin található, de emellett tartalmaznak kalciumot, káliumot és cinket is. Aki egyszer belekóstol a töktermesztésbe, évről évre egyre több fajtát fog kipróbálni, érdemes egyszerre több félét is termeszteni.

Míg a dísztököt ősszel dekorációként használhatunk fel, addig a sütőtököt a konyhában tudjuk remekül hasznosítani.

Forrás: