3 különleges szilvalekvár

Bemutatunk három különleges lekvár és befőtt receptet amelyek zamatos finom szilvából készülnek!

Szilvalekvár szilvapálinkával
Ezt a különleges és pikáns szilvalekvár receptet kizárólag felnőttek részére ajánljuk, hiszen egy kevés szilvapálinkával van megbolondítva!
Hozzávalók: 2 kg magozott szilva, 2 dl narancslé, 1 citrom leve, 1 kg cukor, 1 dl szilvapálinka, 1 tasak tartósítószer.
A szilvát jó alaposan megmossuk, és kisebb darabokra felvágjuk. Fél kilót beleteszünk, a turmixgépbe majd pépesítjük. Ha elkészült meglocsoljuk a narancslével, a citromlével majd letakarva negyed óráig pihentetjük. A végén hozzáadjuk a maradék szilvát, a cukrot, felforraljuk és takaréklángon állandó keverés mellett 25-30 percig főzzük.
Ha megfőtt a lekvárunk hozzáadjuk a tartósítószert, de adhatunk hozzá kocsonyásító szert is, majd beleöntjük, a pálinkát, elkeverjük, és forrón üvegekbe töltjük.
Körtés szilvakompót vörösborban
Szinte egy óra alatt elkészíthető ez a remek nyár végi körtés szilvakompót, amely finom vörösborral van ízesítve!
Hozzávalók: 1 kg érett szilva, 1 kg vilmoskörte, 1 kg befőző cukor, 2 rúd fahéj, 10 szem szegfűszeg, 3 l vörösbor, 3 kanál vörösborecet.
A szilvát kimagozzuk, megmossuk, és négy részbe vágjuk. A vörösbort egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a vörösborecetet majd az egészet felforraljuk.
Beletesszük a gyümölcsöket és újra felforraljuk, majd a végén üvegekbe töltjük, lezárjuk és 15 percre 75 fokos dunsztba rakjuk. Ne felejtsük, el ez nem lekvár nem kell a gyümölcsöket szétfőzni. Nagyon jól illik vadhúsok vörös húsok és sültek mellé is.
Mézben főtt diós szilva
A méz a dió és a szilva remek párosítás lehet a befőzés során, amelynek a végeredménye egy különleges őszi befőtt lesz.
Hozzávalók: 2 kg érett szilva, 40 dkg befőző cukor, 40 dkg méz, 10 dkg dióbél
A cukrot a mézzel együtt egy lábosba tesszük, majd felengedjük 1 liter vízzel, és takaréklángon kevergetés mellett szirupot főzzünk belőle. A szilvát jó alaposan megmossuk, kimagozzuk és mindegyik belsejébe a mag helyére egy dióbelet teszünk.
Az így megtöltött szilvákat üvegekbe rakjuk és ráöntjük a forró szirupot úgy, hogy az üveg ne legyen teljesen tele. Lezárjuk az üvegeket, majd gőzölő edénybe tesszük és 75 C fokon 20 percig pasztörizáljuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index