Hogyan lehet a cukkinit befőzni?

A cukkini egyre több család asztalán megjelenik, mint ízletes vitamindús zöldség.

De hogyan tudjuk elrakni télire a cukkinit? Mi most megmutatjuk!

Cukkinicsatni

Hozzávalók: 75 dkg cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kevés gyömbér, 1 Csili paprika, 1 csokor friss koriander, 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál 20%-os ecet.

A cukkinit alaposan megmossuk, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük héjastól. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a gyömbért pedig lereszeljük. A Csilit kimagozzuk, és felaprítjuk, a koriandert pedig alaposan megmossuk, és finomra vágjuk.
Az összes hozzávalót egy rozsdamentes vagy zománcozott lábosba tesszük, és sóval, cukorral fűszerezzük, majd elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg az összes hozzávaló meg nem puhul, majd a végén a megmosott mazsolát is hozzáadjuk. Még egyszer felforraljuk, majd az ecettel pikánssá varázsoljuk. Az így elkészült csatnit tiszta üvegekbe töltjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.


Cukkini befőzése paradicsomlében

Hozzávalók: 2 kg érett befőző paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, só, cukor, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kg cukkini, 1 mokkáskanál szalicil.
A paradicsomot megmossuk, majd átpasszírozzuk egy szűrőn. A hagymát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk fel, majd a paradicsomlével együtt egy lábosban felforraljuk. Sózzuk, és cukrozzuk, majd a finomra vágott megmosott bazsalikommal fűszerezzük.

A cukkinit megmossuk, majd héjastul karikára vágjuk, és hozzáadjuk a paradicsomszószhoz. Egyszer felforraljuk, majd üvegbe merjük, és a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

cukkini2

Kétszer hagymás cukkini

Hozzávalók: 1kg cukkini, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor friss kapor, 2-2 szál kakukkfű és rozmaring, 3 dl 10%-os ecet, 2 kanál cukor, só, kiskanál szemes bors és koriander.

Az alaposan megmosott cukkinit héjastul kisujjnyi darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk a gyöngyhagymával együtt, majd üvegbe tesszük a cukkínivel együtt. A fűszereket megmossuk, szintén elhelyezzük őket az üvegben, majd az ecetből, sóból, cukorból, borsból, korianderből forralt lével leöntjük. Letakarva egy napig állni hagyjuk, majd a levet leöntjük a zöldségekről, újra felforraljuk, majd visszaöntjük. Majd lezárjuk az üvegeket, és amint kihűlnek, mehetnek a kamrába.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.