Nem mindegy milyen vizet iszunk!

Hazánk kiváló édesvíz készlettel rendelkezik, ám kevesen tudják, hogy nem csak ásványvizeink, ha nem természetes ivóvizeink is kivételesen jó minőségűek.

Mosonmagyaróvár természetes ivóvize idén elnyerte Magyarország legelismertebb, az egészséges életmóddal, az elhízással foglalkozó tudományos társasága, a MOMOT elnöke által alapított „Egészséges életért” elismerő díjat!

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) ezt a díjat első ízben adta egy termék nívójának elismeréséül. Korábban olyan egészség tudatosságot hirdető közéleti személyiségek munkáját ismerték el a díjjal, mint például Monspart Sarolta és Rubint Réka. A díjat Dr. Bedros J. Róbert egyetemi docens, a Szent Imre Kórház főigazgatója adja át, aki egyben a MOMOT alapító-elnöke is!

Szerencsére Mosonmagyaróvár kivételes minőségű ivóvizét országszerte fogyaszthatjuk palackozott formában. A termék különlegessége, hogy kiváló összetételének köszönhetően a vízműtelep 15 éves működése alatt a mai napig nem volt szükség mesterséges fertőtlenítő eljárás bevezetésére.

Szanyi Andrea belgyógyászt kérdeztük a folyadékpótlással kapcsolatos tapasztalatairól, szakorvosi véleményéről:

viz32

„Nyáron gyakori tünet a folyadékhiány okozta szédülés, fejfájás vagy súlyosabb esetben akár ájulás. Ezeknek, a panaszoknak a többsége könnyen megszüntethető azzal, ha a páciens több folyadékot fogyaszt. Ez azzal magyarázható, hogy a testünknek több mint a fele víz, és ha kevés folyadékot fogyasztunk, akkor a szervezet víztartalma csökken és ezzel együtt a működése is zavart szenved.”

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen vizet fogyasszunk?

„A legjobb és a legegészségesebb a természetes ivóvíz, aminek az ionösszetétele nagyjából azonos az adott területen fogyasztott normál víz összetételével, de védett, természetes forrásból származik. Sajnos a csapvíz sokhelyütt mesterséges fertőtlenítésre szorul, és az összetételét is mesterségesen szabályozzák.

A természetes ivóvíz ugyanakkor nem tévesztendő össze az ásványvízzel, amiben valamelyik összetevő a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségben fordul elő. Ezeket a speciális ásványi anyag tartalmú vizeket valamely betegség vagy hiánytünet kezelésére, kúraszerűen ajánlott fogyasztani. Mindennapos használatra a természetes ivóvizeket javaslom.”

Egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene elfogyasztanunk.

Napi vízszükségletünket úgy számolhatjuk ki legegyszerűbben, hogy testsúlyunkat megszorozzuk hárommal és ezt elosztjuk 100-zal. Például egy 80 kilós embernek legalább 2,4 liter vizet kellene elfogyasztania naponta. A felmérések szerint azonban még a nyári hőségben is kevesebbet fogyasztanak a magyarok az ajánlott mennyiségnél, átlagosan napi 2,3 litert. Sajnos, ez nem csak a felnőttekre igaz, de hazánkban a csecsemők és a gyerekek is kevesebb folyadékot fogyasztanak a javasoltnál.

Balogh Andrea gyermekorvos is megerősíti, hogy a gyermekek megfelelő táplálásában kiemelkedő fontosságú a megfelelő folyadékfogyasztás:

v%25C3%25ADz4806

„A kisgyermeket nevelő szülők figyelmét mindig felhívjuk arra, hogy a gyermekek, de különösen a csecsemők nagyon könnyen kiszáradhatnak. Testük méretéhez képest nagy a bőrfelszínük, melyen keresztül sokat párologtatnak. Nagyobb gyerekek a játék hevében észre sem veszik, hogy szomjasak, vagy elfelejtenek szólni szüleiknek. Ráadásul ebben a korban a kicsik gyakrabban kapnak el fertőző betegségeket, és a hányással, hasmenéssel is sok folyadékot veszíthetnek.

Mivel már a kismértékű folyadékvesztés is panaszokat okozhat, ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy a gyermekek elegendő folyadékot fogyasszanak. Gyakran tapasztalom, hogy a szülők üdítőket, kólát, édesített gyümölcsleveket adnak a gyerekeknek. Lehet, hogy a gyerekek ezeket szívesebben megisszák, de tudni kell, hogy ezek az italok rengeteg felesleges cukrot, adalékanyagot és ízfokozót tartalmaznak, éppen ezért folyadékpótlásra én mindig a tiszta vizet javaslom”.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: