Agyserkentő tej!

Egy nemrég az International Dairy Journal című lapban megjelent cikk szerint napi egy pohár tej elfogyasztása nemcsak a szükséges tápanyagokhoz segíthet hozzájutni, de serkentheti az agyműködést és jótékony hatással lehet a mentális egészségre.

A kutatások szerint a tejtermékeket nagy mennyiségben fogyasztók sokkal jobban szerepelnek a memóriát és más agyi funkciókat mérő teszteken, mint azok, akik egyáltalán nem isznak tejet.

A Maine Egyetem tudósai 900, 23 és 98 év közötti férfit és nőt kértek fel a kísérletben való részvételre, amelynek során agyműködésüket különböző tesztekkel (verbális, aktív memória, és vizuális-térbeli tesztek) vizsgálták. Az eredmények szerint életkortól és más tényezőktől függetlenül minden teszten jobban szerepeltek azok a résztvevők, akik naponta legalább egy pohár tejet fogyasztottak. A legjobb eredményeket minden teszten azok érték el, akik a legtöbb tejterméket fogyasztották. A tejtermékek jótékony hatása akkor is megmutatkozott, amikor más tényezőket (mentális egészség, a szív- és érrendszer állapota, étrend) is figyelembe vettek a szakértők.

shutterstock_21702874803

Úgy tűnik, a tej eddig ismert jótékony hatásai mellett a mentális hanyatlást megelőző tulajdonságai is lehetnek. Bár további kutatások szükségesek a témában, a szakértők szerint a tej bizonyos hatóanyagai közvetlen hatást gyakorolhatnak az agyműködésre és lassíthatják vagy akár meg is előzhetik a neuropszichológiai zavarok kialakulását.

A 2010-es Amerikai Étkezési Irányelveket összeállító tudósok napi egy-két pohár zsírszegény vagy zsírmentes tej fogyasztását ajánlják, ebből ugyanis hozzájuthatunk kilenc fontos vitaminhoz és tápanyaghoz, köztük a kalciumhoz és a D-vitaminhoz is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.