Együnk sok joghurtot!

A Sir Charles Gardener Kórház kutatói felfedezték, hogy a joghurt kiegyensúlyozott fogyasztásával megelőzhető az artériák megvastagodása, míg ugyanolyan mennyiségű sajt vagy tej kevés hasonló jellegű hatással bír.

A beszámolóból kiderült, hogy a napi 100 gramm joghurt tartós fogyasztásával megelőzhető az agyvérzés és az érelmeszesedés, továbbá a szerzők javaslatot tettek a tejalapú készítmény és a probiotikum többi áldásos hatásának feltérképezésére.

Kerry Ivey, okleveles dietetikus szerint a vizsgálat azért született, mert kevés kutatást végeztek a teljes értékű tápanyagok érrendszeri védő hatásával kapcsolatban. Különösen a tejtermékek terén voltak fehér foltok. „Általánosságban véve a tejtermékeknek inkább rossz hírük van a szívbetegségek vonatkozásában, de a probiotikumok és a joghurt esetében pozitív hatások mutatkoztak. Igyekszünk felfedezni a joghurt előnyeit a tejtermék-jellegtől elvonatkoztatva” – mondta Ivey.

Fotó: 123rf.com

A kísérletben 1080 ausztrál nő vett részt a 70 év feletti korosztályból. Véletlenszerűen választották ki őket a „Kalciumfogyasztás és a törések kimenetele” című munkához. Kérdőíveket töltöttek ki azzal kapcsolatban, hogy az egyes ételeket milyen gyakorisággal fogyasztják. Kutatási asszisztens segítette a válaszadást ételfotókkal, csészékkel, kanalakkal és táblázatokkal. A jobb- és bal oldali nyaki verőér két szögében is megmérték az átlagos érfal-vastagságot a kísérlet kezdetén és három év elteltével. Felvették a résztvevők teljes kórelőzményét; rögzítették testtömeg-indexüket; dohányzással, testmozgással és életmódból adódó kockázattal kapcsolatos adataikat.

Azoknál, akik sok, vagy mérsékelten sok joghurtot fogyasztottak, jelentősen vékonyabbnak bizonyult az intima-media falvastagság, mint azoknál, akik naponta 100 grammnál kevesebb joghurtot vettek magukhoz. A kutatás arra is rávilágított, hogy a tej és a sajt fogyasztásának hatására vastagabb lett a verőér fala. A HDL (vagyis a „jó”) koleszterin szintje emelkedett a joghurt hatására, ami szintén összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Forrás: https://napidoktor.hu/index