Mitől jó a húsvéti menü?

A húsvéti menü valamivel „soványabb”, mint a karácsonyi – a húsvéti ételek ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

A húsvétot nemcsak azért szerethetjük, mert imádjuk a sonkát – egy tipikus húsvéti menüben szervezetünk számára pozitív dolgokat találunk, és nagyban hozzájárulunk fogyasztásukkal az egészséges étkezéshez. De melyek ezek a pozitívumok?

A sonka sokak kedvence – nem csoda, hogy húsvétkor alig várjuk a villás reggelit, amikor főtt tojással, tormával, friss zöldségekkel és ízletes kaláccsal körítve kedvünkre fogyaszthatunk belőle. A húsvéti menünek is vannak persze részei, amelyek nem feltétlen egészségesek, de a hizlaló, az ünnepi hangulathoz tartozó, étvágycsináló likőrökre, pálinkákra vagy a borokra most ne térjünk ki.

A sonka – amelynek elkészítése is egyszerű -, önmagában elég sós, nem szükséges sót hozzáadni – ezzel máris nagyot léptünk az egészséges étkezés felé, hiszen a túlzott sófogyasztás kifejezetten ártalmas.

sonka9

Viszonylag magas az energia- és zsírtartalma, 100 gramm füstölt sonkában 370 kcal energia, 33 gramm zsír, 17 gramm fehérje van, valamint 108 gramm koleszterin. A kapható sonkakészítmények tápanyagtartalma között lehetnek nagy különbségek. A gyakrabban kapható sonkák esetében a fehérjetartalom 15 és 26 g/100 g között, a szénhidráttartalom 0,1-2 g/100 g között, míg a zsírtartalom 0,8 és 12 g/100 g között mozog.

Amennyiben nem házi sonkát fogyasztunk, ha tehetjük, vásároljunk csak füsttel és sóval tartósítottat, minél kevesebb adalék legyen benne. Kerüljük azt, amelyben foszfátok, E450, E451, E42 és nátrium glutamát (E621) található. A jobb minőségű, kevésbé inas fajtákat válasszuk.

A jó sonkában, amely valójában egy évig szárad, sok ásványi anyag van, tartósítószer és adalékanyag nem is szükséges hozzá. Így lehet az egészséges étkezés része. Diétázók a pulykából készültet válasszák!

Főtt tojás nélkül is elképzelhetetlen a húsvéti menü. Koleszterintartalma szintén magas, de szénhidráttartalma nem jelentős. Ezen felül tele van cinkkel, vassal, előnyös biológiai értékű fehérjékkel, folsavval, A-, B- és D vitaminnal.

torma1

A friss zöldségfélék mindig jó hatással vannak a szervezetünkre, a húsvéti sonkához pedig különösen finomak. A retek, a hagyma kiváló, akár saláta is készíthető belőle, majonéz helyett azonban inkább a kevésbé hizlaló joghurtból készüljön az öntet, vagy mustár hozzáadásával. A torma ízanyagokban gazdag, gyógyhatása híres.

Antibakteriális anyagokat tartalmaz, javítja a vérkeringést, segíti az emésztést. Jelentős a mustárolaj tartalma is. A torma antibiotikum, az megfázás hatékony, de a rákos megbetegedések megelőzésében is élen jár. Felpezsdíti a vérkeringést, jó a reumára is. Csípős íze önmagában túl erős lehet, húsfélék mellé azonban nagyon finom.

A kalács sajnos nem a legdiétásabb darabja a húsvéti menünek – jobban tesszük, ha helyette teljes kiőrlésű, esetleg magvas, korpás pékárut, kenyeret fogyasztunk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.