A rezisztens keményítők

Egy új tanulmány szerint a rezisztens keményítőt tartalmazó ételek segítségével több kalóriát képes elégetni a szervezet, háttérbe szorítva ezzel akár a fogyókúrák szükségességét.

A Coloradói Egyetem Humán Táplálkozástudományi Kutatóközpontjában végzett tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a rezisztens keményítőt tartalmazó ételek annyival több kalóriát képesek elégetni, hogy akár a szigorú fogyókúrák is feleslegessé válhatnak.

A tanulmány során 4 451 részvevőt vizsgáltak, a kutatók megfigyelték, hogy épp a legsoványabbak fogyasztották a legtöbb szénhidrátot, és akik a legkevesebb szénhidrátot vették magukhoz, azok voltak a legnehezebbek.

krumpli2

A rezisztens keményítő kémiailag ugyan úgy épül fel, mint a hagyományos keményítő, de az emberi emésztőenzimek kevésbé képesek lebontani, és ettől az ember rövid idő alatt úgy érzi, hogy jóllakott.

A rezisztens keményítő például nyers zöldségekben, krumpliban, őrölt magokban, árpában, banánban, zabpehelyben, kekszekben és teljes kiőrlésű zabkenyérben található.

A fent felsorolt ételek nem csak a vércukor szintet kontrollálják, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Forrás: