Ne mondj le semmiről, de spórolj okosan!

Néhány apró trükkel sokat megspórolhatunk a rezsiköltségen – A villanynak nem kell annyit égni, sőt, a tűzhelyet is használhatjuk másként.

Nem kell olyan sok dologról lemondanunk ahhoz, hogy kissé energiatakarékosabban éljünk. Van, amibe kissé több pénzt fektetve érjük el célunkat hosszútávon, de egészen egyszerű trükkök is vannak.

Csavarjunk be energiatakarékos égőt!

Az ilyen típusok drágábbak hagyományos változataiknál, ám hosszútávon jobban megéri velük világítani. Egy energiatakarékos izzó normál élettartama több, mint ha a hagyományos villanykörtékből többször, többet vennénk, melyek persze olcsóbbak.

Mindig kapcsoljuk le a villanyt…

Sokan hajlamosak vagyunk a világítást bekapcsolva hagyni, akkor is, ha az adott helyiséget éppen nem is használjuk. Ha minden alkalommal kikapcsolnánk, és csak azok a lámpák égnének, amelyekre szükségünk van, sokat megtakarítanánk.

villanykorte_katt8

Ugyanez a helyzet az áramba bedugva hagyott telefontöltőkkel, vagy a televízióval, ami akár háttérként is megy, bár nem is nézzük. Legjobb, ha nem hagyjuk még készenléti állapotban sem elektromos készülékeinket, ha nincs épp rájuk szükségünk! Ez igaz a számítógépre is. Érdemes energiatakarékos monitort is beszereznünk.7137

Ne fűtsünk feleslegesen

Vannak, akik szívesen járnak-kelnek otthon egy szál pólóban, de valljuk be, télen ez valójában nem lenne szokványos dolog. Azokban a lakásokban, házakban, hol lejjebb szabályozható a fűtés, tegyük meg bátran, és inkább öltözzünk jobban fel – a 20 fokos benti hőmérséklet elfogadható, és ha már tél van, kerüljön elő a kötött pulóver és egy melegebb, bélelt téli papucs.

Számítások szerint 6 százalék fűtési költséget takaríthatunk meg, ha a hőmérsékletet 1 °C-kal csökkentjük, vagyis, ha 25 °C helyett 20 °C-ra fűtjük fel a lakásunkat, 30%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket. Hagyományos kazánunkat újabbra cserélve ugyanúgy spórolhatunk.

A nyílászárók szigetelésével 15-20% fűtési energiát takaríthatunk meg, a kettős üvegezésű ablak szintén jelentősen csökkentheti a hőveszteséget. Tegyünk 15 cm-es üveggyapot-szigetelést az ablakokra, hogy a fal négyszer kevesebb hőt eresszen át.7138

Melegítsünk és használjunk kevesebb vizet

Akkor is sokat spórolhatunk, ha csupán 50 celsius fokra melegítjük fel a bojlerben a vizet. Zuhonyozzunk inkább a fürdés helyett, hiszen utóbbihoz négyszer annyi energiát használunk el…Az sem mellékes, csöpög-e a csap. Egy hét alatt ugyanis akár egy kádnyi víz is elfolyhat ilyen módon.

mosogep3

Csökkentsük a vízhasználatot annyival is, hogy a mosógépet illetve ha van, a mosogatógépet csak akkor indítsuk be, ha tényleg tele van. A modernebb mosogatószerek és mosószerek már alacsonyabb hőmérsékleten is kiválóan tisztítanak.

De ugyanez igaz a gépekre is: ha teheti és beszerez egy korszerűbb mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztót, sokkal több energiát takarít meg, mint az elavulttal. Az élelmiszerek egyébként +5 fokos hűtés mellett is elállnak, ennyi bőven elég nekik.

Főzzünk okosan!

Mivel a legtöbb háztartásban ez is mindennapos tevékenység, nem mindegy, mennyi energiát használunk el vele. Spórolhatunk, ha főzés közben lefedjük az edényt, de azon is, ha éppen a főzőlappal megegyező méretű edényt használunk. Nem szükséges a sütőt sem éppen annyi ideig működtetni, amíg kivesszük belőle az ételt, hiszen még melegen tartja jó ideig a kikapcsolás után is.

Forrás: