Nehézipar helyett gyógynövény

Kelet-Európa „aranya” lehet a természetben fellelhető hasznos növények gyűjtése, feldolgozása és értékesítése.

Nemzetközi konferenciát tartottak a lengyelországi Rzeszów-ban a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) tagszervezetei. A konferencián hazánkat a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy,- és Aromanövények Tanszék munkatársai képviselték, akik a projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják.

Kelet-Közép-Európa négy országának (Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Magyarország) hat régiójában zajlik az Európai Unió támogatásával a Traditional and wild projekt, melynek keretében többek között tájházat, bemutató tereket avattak és oktatással segítik azokat a régiókat, ahol a vadon élő növények begyűjtésének korábban nagy, mára letűnő hagyományai vannak.

A kezdeményezés nem csak egészségesebb életmódra igyekszik nevelni, hanem helyben adna munkát azoknak az embereknek, akik elvesztették korábbi állásukat és a gazdasági szerkezet átalakulása miatt nehezen találnak munkát. A természet forrásainak fenntartható kiaknázásával ökológiailag kiegyensúlyozott módon történhet a begyűjtés – ennek alapját mutatják be azok a fent említett gyűjtemények, amelyek közül az első még 2012 októberében hazánkban, Kunadacson nyílt meg. Április közepén avatták fel a Kárpátaljai Vajdaságban (Podkarpackie Voivodeship) ennek lengyel változatát: a Kolbuszowa településen található szabadtéri Néprajzi Múzeumban kapott helyet a kiállítóterem.

gyogynoveny1

„Generációk sokasága gyűjtötte Közép-Európában a vadon termő növényeket azok természetes környezetéből és használta fel például gyógyászati célokra. Jelenleg ez a tudás egyre inkább eltűnőben van, ezért érdemes népszerűsíteni a hagyományt. Az érdeklődők számára ingyenesen látogatható tájház is ezt a célt szolgálja” – nyilatkozta Ma³gorzata Draganik, a Traditional and wild projekt lengyel koordinátora és a Pro Carpathia Társaság képviselője

Az április 17-én lezajlott megnyitón a nemzetközi társszervezetek is képviseltették magukat, így a Budapesti Corvinus Egyetem, Gyógy-és Aromanövények tanszéke, a Dél-Morvaországi Agrárkamara, a Kozjansko Fejlesztési Ügynökség és a Traffic, a WWF alapítványa. A Rzeszów városában, április 18-19-én tartott találkozón Czes³awa Tr±ba, a Rzeszówi Egyetem professzora kiemelte a növények kulturális értékeit illetve ennek felelevenítését. Míg évszázadokon keresztül a mindennapi élet részét képezték, az egyre inkább elvárosiasodó 21. században sajnálatosan háttérbe szorultak, hangoztatta a lengyel szakértő.

Aline Becla helyi vállalkozó azt mutatta be, miként sikerült a vadon termő növényekből és azok termékeinek fejlesztésével virágzó piacot teremteni Lengyelország délkeleti régiójában. A különböző kategóriáknak megfelelő minőségbiztosítás bevezetése megkönnyíti az állandó minőségű termékek értékesítését, melyek így nagyobb haszonkulccsal hozhatók forgalomba. Becla elmondása szerint a már tíz éve tartó munkájuk annak felismeréséből indult, hogy a falusi turizmus és a friss gyümölcsök eladása nem hoz elegendő tőkét a vidékre ahhoz, hogy annak lakosság- és humánerőforrás-megtartó ereje legyen.

teafu1

Ennek érdekében először elkezdték szárítani a begyűjtött terményeket, melyeket hamarosan már nem nemzetközi cégeknek értékesítettek, hanem saját maguk dolgoztak fel és dobtak piacra. A sokféle gyógyteán és keveréken túl olyan portékákat kínálnak falusi vásárokon és az interneten keresztül, mint például szárított almaszirmokat (burgonyachips helyett), müzlibe szánt szárított bogyókat, hogy csak néhány példát említsünk.

Hajlamosak vagyunk abból kiindulni, hogy a relatíve kis földrajzi távolság miatt nincsen lényeges különbség a régiós országok növénykincsét érintő szabályozásában. Míg az egyik országban az áfonya begyűjtéséhez nem kell hatósági engedély, addig a másik államban, ritka előfordulása okán védettnek számít a kék bogyót termő bokor.

Az ilyen és ehhez hasonló nemzetközi tapasztalatcsere jegyében zajlott találkozón az eddigi eredmények mellett a projekt jövőbeni teendőiről is szó esett, úgymint a természetből begyűjtött és feldogozott termékek egységes csomagolásmódjáról, ami erősítheti a fogyasztói hűséget és  így növelheti a márkaismertséget.

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: