Gazdaságos ötletek fűtésszezonban

A zöld módszerek védik a környezetünket, miközben komoly összegeket spórolhatunk. Igaz ez a fűtésre is

Havonta több tonna üvegházhatású gáz kerül a levegőben a fűtésszezon kezdetével. Ráadásul az energiafelhasználás nagyobbik részét szintén a meleg víz előállítása és a házak fűtése teszi ki. A meleg fontos, de ha már fűtünk, tegyük azt hatékonyan. Itt van néhány tipp, hogyan lehet a fűtés környezetbarát.

Hasznos a hőszigetelés

Ha már fűtünk, ne hagyjuk, hogy kiszökjön a meleg levegő. Fontos, hogy az ablakok illesztéseit a téli időszakban szigeteljük le. Erre több megoldás is kínálkozik. Már az is érezhető eredményt mutat, ha az ablakpárkányokra, vagy az ablakok közé szigetelő párnákat teszünk, meggátolva a hideg bejutását és a meleg kiáramlását a lakásból.

Légy résen!

Az ablakok illesztései mellett a ház számos más pontján szökhet a fűtött levegő. A bejárati ajtó rései – beleértve a kulcslyukat, az ajtó és a föld közti rést, és a leveleknek kialakított nyílást – mind menekülési utat jelentenek. Ráadásul a kinti hideg szél is könnyedén átfúj ezeken a réseken. Bár apróságnak tűnik, sokat fog számítani a számlákon és a szoba hőmérsékletén is.

Óvd magad a széltől!

A redőny vagy a zsalugáter nem csak az erős fény ellen jelent megoldást, de a szeles, hideg időben is nagy segítséget jelent a fűtés szempontjából. Főként a nagyobb ablakoknál érezhető, hogy a hideg üveg az ablak mellett a szobában is hűti a levegőt. Tehát, ha sok vagy nagy ablakok vannak a szobán, érdemes „külső borításban” gondolkodni, mivel ezek remek hőszigetelést eredményeznek.

villanykorte_katt5

Kell-e a kandalló?

Szép, és rendkívül romantikus, ahogy a család a kandalló melege köré gyűlik a téli hidegben. A tény azonban az, hogy a kandallók kevésbé hasznos a fűtés szempontjából, mivel a termelt hő 80-90 %-a a kéményen át távozik. Éppen ezért sok esetben más technikával is fűtik a lakást, ami nem igazán tekinthető gazdaságos, vagy környezetbarát megoldásnak.

Gondoljuk végig

Ez csupán néhány ötlet volt, amiket megfogadva könnyen tudjuk befolyásolni az otthonunk fűtését. Emellett azonban más megoldások is számításba jöhetnek minden családnál, tehát érdemes zölden gondolkodni és gazdaságossági szempontból is megvizsgálni, hogyan fűthetünk hatékonyabban.

Forrás: napidoktor.hu